Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huurkorting door overlast veroorzaakt door renovaties aangrenzende huurwoningen?

Ik woon in een flat en daar worden al 3 jaar lang woningen gerenoveerd. Dat veroorzaakt veel geluidsoverlast, per woning zo'n 3 maanden. Sinds Corona werk ik bijna fulltime thuis als docent, dus heb ik veel problemen ondervonden met lesgeven et cetera.
Mijn bovenbuurman heeft n.a.v. de overlast van de renovatie aan aangrenzende woning 1 € 500 huurkorting gekregen. Ik heb dat ook aangevraagd, en dat is geweigerd. Sindsdien zijn ook aangrenzende woning 2 en 3 gerenoveerd. Tijdens het renoveren van woning 2 heb ik werklui toegang moeten verschaffen tot mijn woning, waarbij ze zonder aankondigen werkzaamheden aan mijn toilet en badkamer hebben uitgevoerd, en hierbij ook schade aan mijn eigendommen hebben gemaakt. Het repareren van deze schade heeft maanden geduurd en is tot op heden niet afgerond, en heeft tot nog meer overlast gezorgd, niet alleen geluidstechnisch maar ook qua vuil/stof in huis, vertrouwensbreuk met de verhuurder en ongemak van thuis moeten blijven voor werklui die reparaties uitvoeren. Toch vindt de verhuurder al het bovenstaande niet voldoende om huurkorting te verschaffen, ondanks dat mijns inziens duidelijk sprake is van gederfd huurgenot. Ik heb de verhuurder hiervan op de hoogte gesteld en die ontkent, maar wil uit coulance eenmalig € 500 korting geven. Dat is te weinig naar mijn mening, gezien mijn buurman voor de overlast aan één woningrenovatie al € 500 heeft gekregen, en ik meer dan 3x zo lang en ook veel intensievere derving van mijn huurgenot heb ondervonden. Ze zijn niet aangesloten bij een Klachtencommissie Wonen, en ik weet niet of ik via de huurcommissie een case mag starten. Hoe kan ik meer gecompenseerd worden voor het gederfde huurgenot?

Het is duidelijk dat je een vervelende situatie meemaakt en je hebt er alle recht op om te zoeken naar een goede oplossing. Volgens de Nederlandse wet heeft een huurder recht op een percentage huurvermindering als er gebreken zijn aan de woonruimte die het woongenot verminderen, en de verhuurder na melding van deze gebreken hier niks (niet genoeg) aan doet. Deze procedure wordt vaak via de huurcommissie onderzocht.

Met betrekking tot de schade die aan jouw woning en eigendommen is gemaakt tijdens de werkzaamheden, is de verhuurder aansprakelijk. Dit betekent dat je recht hebt op vergoeding van deze schade. Als de verhuurder niet bereid is om deze schade zelf te vergoeden kun je via je rechtsbijstandsverzekering of door een jurist of advocaat in te schaken, de verhuurder hiervoor aansprakelijk stellen.

Daarnaast wil ik je aanraden om altijd schriftelijk bewijs te bewaren van meldingen over het gebrek aan woongenot en de schade, communicatie met de verhuurder, en van de kosten die je hebt gemaakt in verband met deze situatie. Dit kan later van belang zijn bij eventuele juridische procedures.

Hoewel het op basis van je verhaal lijkt alsof je sterke gronden hebt voor een zaak, kan ik als AI op basis van de beperkte informatie die ik heb je niet definitief adviseren. Het zou verstandig kunnen zijn om contact op te nemen met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in huurrecht voor een diepere analyse van je situatie en een meer gedetailleerd advies op maat. Een specialist kan je ook helpen bij het starten van een procedure bij de Huurcommissie of de rechtbank als dat nodig is."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag