Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huurders ter verantwoording roepen naar aanleiding van zelf opgesteld huurcontract?

Vorig jaar hebben wij ons huis in Portugal verhuurd.
Ik heb hiervoor zelf een contract opgesteld. Dit was een jaarcontract (jan'23-jan'24) en is door beide partijen ondertekend.

Op 16 september stuurt de huurder mij een bericht dat ze eind van de maand weg gaan.
Ik heb hen er aan herinnerd dat ze getekend hebben voor een jaar en dat ze niet zomaar 2 weken van te voren kunnen zeggen dat ze weggaan.
In het contract stond ook vermeld "of zoveel eerder of later als verhuurder en huurder samen overeenkomen".
Ik heb voorgesteld een opzegtermijn van 2 maanden aan te houden en de huur te beƫindigen per 1 december. Huurder ging hier niet mee akkoord en wilde per 1 november.
Daar ben ik uiteindelijk mee akkoord gegaan en omdat ze per 1 oktober zouden vertrekken aangeboden kale huur te betalen over de maand oktober, omdat ze er per 1 oktober eruit zouden gaan.
Uiteindelijk heeft de huurder er nog tot 31 oktober gewoond, zonder te betalen, want "je mag de waarborg nemen voor de laatste maand huur", aldus de huurder.
Gezegd hier niet mee akkoord te gaan, waarborg is geen huur, plus ik had iemand geregeld die bij vertrek van de huurders de sleutel zou aannemen (we verbleven zelf in Nederland) en zouden kijken of de waarborg terug gegeven kon worden.
Maar de huurders zijn dus gewoon vertrokken en hebben de sleutels buiten achtergelaten.
Huurders reageren niet meer op berichten.

Wij zijn nu zelf weer in Portugal en het is triest om te zien hoe ons huisje is achtergelaten. Alles was kaal en leeg.
Alles wat in het huis stond, schemerlampen, keukenspullen, beddengoed, handdoeken, kleedjes, tot aan de vuilnisbak en de pannen toe waren op het zoldertje boven de keuken gezet.
Gloednieuwe dekbedden en handdoeken - speciaal voor de huurders aangeschaft - lagen voor oud vuil in de schuur en het washok.
Al het tuingereedschap, hark, bezem, schoffel, schrepel, zagen, bijlen, hamer, kruiwagen, tuinslang etc. is weg. Buiten stond een portable schuur, deze lag op zijn kop en helemaal in elkaar, alles wat er in stond? Weg? Kwijt? Kapot?
De wasmachine is kapot, de badkraan is kapot, alles is vuil, meubels zijn aangevreten, de tuin is overwoekerd, buiten lag overal troep, in het washok stond de vuilnisbak vol met vieze luiers.

Enfin, lang verhaal kort, is een zelf opgesteld contract bindend om hier wat mee te kunnen?
Ik heb geen adres van de huurders, ze wonen nu op een uurtje hier vandaan (in Portugal), ik weet alleen een plaatsnaam.
Ik zou ze heel graag willen confronteren hiermee, maar wil eerst weten of ik wel een poot heb om op te staan. Anders is het toch verspilde energie, maar ik ben er zo boos om geweest en zo teleurgesteld.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag