Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Huurder vertrekt niet?

In 2019 heb ik als alleenstaande moeder gelukkig net aan een huis kunnen komen. Om wat extra te verdienen, heb ik de begane grond verbouwd tot appartement (dit was eerst een garage, bijkeuken en extra kamertje). Het is nu een volwaardige woonruimte met 1 slaapkamer, keuken, badkamer, toilet etc. De extra inkomsten geef ik netjes aan bij de Belastingdienst door. Ik ben er echter een beetje naïef ingegaan, dacht alles netjes volgens de regels te doen door de inkomsten op te geven, maar ik ben erachter gekomen dat ik een splitsingsvergunning had moeten hebben. Dat proces wil ik nu in werking gaan stellen, maar tot die tijd wil ik er geen huurder in hebben. Het huurcontract liep af, dat heb ik toen ook opgezegd, maar de huurder blijft gewoon zitten omdat hij niks anders kan vinden zegt hij. Als ik hem eruit zet, bijvoorbeeld door alle spullen buiten te zetten, gaat hij naar de gemeente om te zeggen dat ik al jaren illegaal verhuur. Daar zit ik ook niet op te wachten natuurlijk. Ik wil het juist goed doen en alsnog de vergunning proberen te regelen, maar om geen risico te lopen, wil ik ik zolang de aanvraag duurt de woning leeg hebben. Daarnaast verwacht ik ook nog het een en ander te moeten aanpassen in de woning voordat het verhuurd mag worden volgens alle wetten en normen.

Wat te doen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij er toch uit gaat en ik niet alsnog problemen krijg met de gemeente?

Beste mevrouw,

Dat is inderdaad een lastige situatie. Het is van belang dat u het goed oplost.

Een verhuurder kan een huurder er niet eigenhandig uitzetten. Daarvoor zal een procedure gestart moeten worden waarin de rechter gevraagd wordt om de huurder eruit te zetten. Dan loopt u wel het risico dat de huurder de gemeente bericht van de onderhuur. U kunt echter ook onderhandelen met de huurder over een mogelijk vertrek.

Huiseigenaren, woning- en kamerbemiddelingsbureaus en bewoners zijn verplicht zich te houden aan een aantal wettelijke regelingen, zoals de Huisvestingswet, de Huisvestingsverordening en de Verordening op de Woning- en kamerbemiddelingsbureaus. De gemeente controleert of iedereen zich aan deze regels houdt. Als de regels niet nageleefd worden, kan de gemeente een last onder dwangsom opleggen. De dwangsom wordt verbeurd als de overtreding niet ongedaan gemaakt wordt.

Mocht u behoefte hebben dat ik uw mogelijkheden op een rijtje zet, laat mij dat dan weten via pjdejong@solutionsadvocaten.nl We kijken dan samen welke mogelijkheid voor u het beste is.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag