Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huurbaas weigert aansluiting centrale heteluchtverwarming.

De hoofdhuurder van een winkelpand in H. heeft per 1 januari 2024 de huur opgezegd en het pand verlaten. Sinds 2011 zijn wij de (onder)huurders. Wij huren tegen een all-in prijs, dus inclusief gas, water en licht en zijn niet voornemens te verhuizen. Daardoor zijn wij volgens ons automatisch de hoofdhuurder geworden.
Uit onvrede over het feit dat wij het pand niet verlaten, bedreigt de huurbaas ons nu eerst met uitzetting op straffe van 250 euro per dag en vervolgens schakelt hij de centrale heteluchtverwarming uit. We dachten eerst dat hij dit per ongeluk deed, maar gezien zijn weigering om ons toegang te geven tot de thermostaat van de verwarming, blijkt dat hij ons deze toegang bewust onthoudt. Hij adviseert ons: ‘Koop maar een paar elektrische kacheltjes’ (4000 watt??). Het gevolg is dat wij sinds 1 januari 2024 in een koude woning verblijven omdat we het met elektrische kacheltjes niet redden. De reden dat hij weigert ons aan te sluiten op de (centrale) heteluchtverwarming is dat hij de leegstaande winkel niet mee wil verwarmen. Dat is onzin want die kan hij apart bedienen en hoeft hij dus geen onnodige kosten te maken. Omdat de thermostaat in onze woning al jaren niet meer werkt en de meldingen daarover tot nu toe steeds door hem zijn genegeerd, zijn wij aangewezen op de thermostaat in de winkel. Hij geeft ons daarvoor niet de toegang. We zitten al dagen in 15 graden Celsius.

De situatie die u beschrijft, lijkt zeer oncomfortabel en mogelijk in strijd met de huurwetgeving. Volgens het Nederlandse huurrecht dient de verhuurder ervoor te zorgen dat de gehuurde woning of ruimte beschikt over de benodigde voorzieningen. Het uitschakelen van de centrale verwarming kan gezien worden als een schending van deze plicht.

Allereerst, hoewel u aangeeft all-in te huren, betekent dit niet automatisch dat u nu de hoofdhuurder bent geworden. Over het algemeen gaat een huurovereenkomst niet automatisch over op de onderhuurder als de hoofdhuurder vertrekt. Mogelijk moet er een nieuwe huurovereenkomst worden opgesteld.

Als uw verhuurder weigert om de centrale verwarming weer in te schakelen of u toegang tot de thermostaat te geven, kunt u een aantal stappen ondernemen:

1. Ga in gesprek met uw verhuurder: Leg uw situatie uit en probeer tot een compromis te komen. Dit is vaak de snelste en minst kostbare oplossing.

2. Stuur een aanmaning: Als gesprekken niet helpen, kunt u een aanmaningsbrief sturen. Hierin vraagt u officieel aan uw verhuurder om zijn plicht na te komen en de verwarming te herstellen.

3. Juridische stappen: Als de verhuurder blijft weigeren, kunt u juridische stappen ondernemen. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn om via de rechter een verplichting tot herstel van de verwarming af te dwingen.

In uw situatie is het raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen. Dit kan bijvoorbeeld door een advocaat gespecialiseerd in huurrecht te raadplegen. Dit advies kan u helpen om de situatie beter te begrijpen en te navigeren.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag