Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huur opzeggen per e-mail rechtsgeldig?

Ik heb mijn huur opgezegd per e-mail. Dat deze mail is aangekomen is bevestigd. Echter, nu 1,5 maand later zeggen ze dat dit nog niet gedaan is omdat ik eerst een formulier in had moeten vullen en retour had moeten sturen. Ze hebben mijn gegevens, weten dat ik op wil zeggen per eerstvolgende mogelijkheid en heb dit per e-mail met hen gecorrespondeerd. Opzegtermijn is 3 maanden en nu zijn we dus op de helft, maar nu zeggen ze dat dit dus nog niet in gang is gezet. Ik ben het hier niet mee eens.

Ik lees op internet wat tegenstrijdige berichten, er zijn een aantal rechtszaken geweest waarbij rechters hebben uitgesproken dat per e-mail rechtsgeldig is, juridisch loket zegt dat je altijd op moet zeggen per aangetekende brief. Nu heb ik zelf in m'n leven meerdere malen m'n huur opgezegd, nooit per aangetekende brief, dus ik twijfel of dat ook echt de enige rechtsgeldige manier is, of dat dit gewoon altijd aangeraden wordt om altijd 100% zeker te zijn dat je er juridisch goed voorstaat. Echter is per mail een brief retour sturen ook geen aangetekende brief (wat verhurende partij van mij vraagt).

Als ik het goed begrijp, wilt u weten of uw opzegging per e-mail rechtsgeldig is.

Om een correct advies te kunnen geven, is het nodig te wijzen op artikel 7:271 lid 5 van het Burgerlijk Wetboek, dat zegt: \"De huurder kan de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd op elk moment opzeggen tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag, niet vroeger dan tegen het einde van de bepaalde tijd, op een bij de wet bepaalde wijze\".

Het is helaas niet exact gespecificeerd wat die \"wettelijk bepaalde wijze\" is. De interpretatie hiervan kan variƫren. Hoewel een e-mail in sommige gevallen als een geldige vorm van communicatie kan worden beschouwd, zoals u ook heeft gevonden in enkele rechtszaken, raden experts vaak aan om dit type correspondentie aan te vullen met een traditionele, fysieke en aangetekende brief.

De reden voor deze aanbeveling is dat het bestaan en de ontvangst van een e-mail gemakkelijk kunnen worden betwist. Een aangetekende brief biedt sterk empirisch bewijs dat de verzender daadwerkelijk een poging heeft gedaan om te communiceren en dat deze communicatie de ontvanger heeft bereikt.

In andere woorden, het is veiliger om een aangetekende brief te sturen, maar een e-mail zou in principe ook kunnen volstaan. Echter, aangezien de verhuurder de opzegging niet wil accepteren op basis van de door u verzonden e-mail, is het waarschijnlijk verstandig om de huur alsnog op te zeggen per aangetekende brief om eventuele verdere problemen te vermijden.

Let op: dit is slechts een algemeen advies. Voor een bindend advies kunt u het beste contact opnemen met een jurist of advocaat.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag