Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Huur betalen als ik sleutels heb ingeleverd?

Situatieschets:

Medio 2019 hebben wij besloten te stoppen met onze winkel. Wij hadden heel goed contact met de verhuurder. De afbouw van onze activiteiten is niet in goed overleg gegaan, de aanleiding was bekend en we hebben potentiele nieuwe huurders aangeleverd.

Medio december 2019 zijn de sleutels en meterstanden persoonlijk overhandigd. De verhuurder gaf ons een hand en we zijn op goede voet uit elkaar gegaan. Er is geen melding gemaakt dat wij nog huur schuldig zouden zijn. Nadien hebben wij daarna het pand niet meer betrokken c.q. er gebruik van gemaakt. Ik heb daarbij de oprechte aanname gedaan dat wij alles netjes en in goed overleg hebben afgerond.

In juni 2020 kreeg ik een brief van de verhuurder waarbij hij aangaf sinds januari geen huur meer te hebben gehad, dat de overeenkomst een looptijd had tot eind april en dat hij een vordering stelde van 4 maanden huur. Totaal ca 2100,- ex btw.

Naar aanleiding hier van hebben we gebeld. Ik was op dat moment wat overvallen door het verzoek en omdat ik prive veel stress had en geen extra gedoe wilden hebben, heb ik een brief gestuurd waarin ik heb aangegeven verbaasd te zijn maar mocht dit allemaal rechtmatig zijn, ik dit dan toch moet betalen maar of ik dit op de termijn mocht doen omdat ik op dat moment niet over de middelen kon beschikken. Dit is telefonisch besproken en OK gegeven. So far so good.

In de tijd daarna is het prive in stroomversnelling gegaan, vrouw herseninfarct gehad en al met al heb ik deze huur kwestie niet op mijn prioriteitenlijst gehad. In de tussentijd is er ca 4x telefonisch contact geweest met de verhuurd, steeds op zijn initiatief.

Onlangs heb ik de zaak rustig kunnen overdenken en heb ik contact opgenomen met de verhuurder. Ik heb mijn twijfels uitgesproken waarom ik dit zou moeten betalen en toen is de relatie “verbroken". Ik heb nu een brief van zijn advocaat waarbij al mijn argumenten worden betwist en dat ik moet betalen plus advocaatkosten.
De brief van de advocaat is d.d. 08 augustus. Ik heb 14 dagen de tijd tot betaling. Ik hoop dat u mij vooraf kunt helpen met wat ik wel/niet kan doen.

Ik zit NIET te wachten op een juridische strijd. Ik wil zo nuchter mogelijk blijven. Als de verhuurder gelijk blijkt te hebben, dan wil ik de huurtermijnen alsnog direct betalen. Echter, de advocaatkosten vind ik raar omdat ik hier niet om heb gevraagd cq. hen heb ingeschakeld.

Mijn vragen zijn:

Is mijn aanname onjuist dat wanneer je in goed overleg het “pand teruggeeft’ en dit als zodanig wordt geaccepteerd, ik op dat moment ook ontslagen ben van de maanden huur?

Waarom zou ik de advocaatkosten moeten betalen? Ik heb deze immers niet ingeschakeld c.q. had wat mij betreft niet nodig hoeven zijn?

Dank u wel voor uw geweldige support! Het is fijn dat er iemand met kennis van juridische zaken naar kan kijken.
Dank voor uw spoedige reactie en ik wens u een fijne dag.

Groeten,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag