Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huis gekocht, kavel sluit aan zijkant aan op 5 andere kavels dmv een verhard paadje van 1meter breed (waarvan de 5 bewoners dus deels eigenaar van zijn). Nu hebben we een schutting met poort geplaatst echter 3 van de 5 maar ingelicht. Inderdaad: nu klaagt 1 bewoner (welke niet is ingelicht, stom van ons) en deze geeft ons geen recht van overpad, alleen als wij 50cm van onze grond inleveren ter verbreding van het paadje tussen onze kavels. Mag hij dit eisen?
Nog een vraag: Mogen wij de poort laten zitten als we hier geen gebruik van maken (dus als we geen recht van overpad krijgen?) Hoe sterk staat de ene bewoner die ons geen recht van overpad geeft terwijl de andere 4 dit wel doen?

Ik begrijp dat u geen mede-eigenaar van het pad bent en dat er ten behoeve van uw perceel ook geen erfdienstbaarheid is gevestigd om gebruik van het pad te mogen maken. In dat geval mag u helaas geen gebruik van het pad maken, u kunt de betreffende bewoner die geen recht van overpad wenst te verlenen niet dwingen om dit recht te verlenen. Indien de poort op een deugdelijke manier wordt afgesloten zodat hiervan geen gebruik meer van gemaakt kan worden kunnen de eigenaren van het pad u niet verplichten deze te verwijderen.
Het voorstel om een recht van overpad te verkrijgen in ruil voor een verbreding van het pad is zondermeer legitiem. U hoeft hier geen gebruik van te maken maar als u dat wel doet dient er een deugdelijke overeenkomst te worden opgesteld waarbij naast uzelf de 5 eigenaren partij zijn, welke overeenkomst vervolgens in een notariƫle akte vastgelegd moet worden zodat e.e.a. ook bij het kadaster geregistreerd kan worden en ook eventuele volgende eigenaren van het pad hieraan gehouden zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag