Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huis aankopen met behulp investeerder?

Mijn vrouw en ik onderzoeken de mogelijkheid om in Spanje (Mallorca) vastgoed aan te kopen en te verbouwen. Helaas beschikken wij zelf over onvoldoende vermogen om in Spanje een hypotheek af te sluiten (20-30% eigen geld nodig bij aankoop van vastgoed).
Wij denken er over om via een andere juridische structuur geld op te halen, dit geld te gebruiken voor de verbouwing, idealiter zelf 2-3 jaar van de woning gebruik te maken en daarna te verkopen waarbij we de winst bijvoorbeeld kunnen delen met de (private) investeerder(s).

1) Kan ik ook privé geld ophalen bij (private) investeerders en daarmee de Spaanse woning aankopen? Kan ik een (lage) rente afspreken of andere voordelige afspraken maken in een overeenkomst tussen mij als privépersoon en de investeerder(s)? Welke belastingen zijn hier van toepassing? Zijn er bepaalde verbodsbepalingen van toepassing zoals rentevrije lening?
2) Is het handig om een (vastgoed) BV op te richten op naam van mijn vrouw en mij waarmee wij geld ophalen bij derden? Welke belastingen moeten in zo’n geval betaald worden en wanneer? Hoe kunnen we dit optimaliseren?
3) Zou het voordeliger zijn om een Spaanse entiteit op te richten voor het ophalen van de investering?

Veel dank voor jullie inzichten en advies. Alle gedeelde gedachten worden enorm gewaardeerd.

Ik zal proberen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden op basis van mijn juridische kennisgebied. Houd er rekening mee dat deze informatie is bedoeld als oriënterend advies en het kan raadzaam zijn om een gespecialiseerd advocaat of belastingadviseur te raadplegen voordat u concrete stappen onderneemt.

1) Het is mogelijk om privégeld bij private investeerders op te halen voor de aankoop van vastgoed. Alleen moeten hierbij afspraken worden gemaakt over rente, aflossing en eventuele winstdeling. De precieze voorwaarden en fiscale gevolgen hangen sterk af van de afspraken die u maakt. Het is wel belangrijk dat eventuele afspraken schriftelijk en helder vastgelegd worden om misverstanden te voorkomen. Nederland kent geen specifiek verbod op renteloze leningen, al kan onder bepaalde omstandigheden de Belastingdienst een soort \"marktinrente\" toepassen om te voorkomen dat er ongebruikelijke financiële voordelen worden overgedragen. De belastingheffing kan ook afhangen van de aard van de investering, van toepassing zijnde verdragen tegen dubbele belasting, en de belastingregels in Spanje.

2) De oprichting van een vastgoed BV kan in bepaalde situaties fiscale voordelen opleveren, bijvoorbeeld door rentelasten af te trekken van de bedrijfswinst. Dit kan ook bepaalde mogelijkheden voor aansprakelijkheidsbeperking bieden. Maar dit heeft ook administratieve kosten en juridische implicaties, en de fiscale voordelen kunnen varieren afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de specifieke belastingregels in Spanje.

3) Het oprichten van een Spaanse entiteit kan voordelen hebben in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als de woning uiteindelijk in Spanje verkocht wordt. Maar dit hangt sterk af van de fiscale regelingen in zowel Nederland als Spanje, en de specifieke details van uw plannen.

Hopelijk geeft dit je enig inzicht in de materie. Zoals eerder vermeld, is het raadzaam om verdere specifieke juridische of belastingadvies in te winnen voordat je concrete stappen onderneemt.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag