Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hoogtebepaling vergunningsvrij bouwen, naast een verdiepte brandgang met recht van overpad

Beste allen, Wij hebben in de gemeente een vergunningsvrije schuur gebouwd met naast en achter de schuur een brandgang met recht van overpad, en recht van lozen van water. De stegen naast en achter zijn beide eigendom. Vooraf heb ik overleg gehad met de gemeente (mondiaal) en hebben ze uitgelegd dat het niet logisch is te meten vanuit de (verdiepte) steeg, maar vanaf het hoogst gelegen afgewerkte terrein ( mits niet hoger dan nul peil woning). Nu de schuur staat is er met de gemeente een discussie ontstaan over de wijze van meten. Wij denken dat zoals eerst is overlegd, moet worden gemeten vanuit de afgewerkte tuin, waar er gebouwd mag worden tot maximaal vijf meter. De gemeente echter suggereert dat er moet worden gemeten vanuit de stegen, omdat er niet op de erfgrens wordt gebouwd, en eist dat we vergunning aanvragen omdat we de maximale vergunningsvrije bebouwingshoogte met 58 cm overschrijden. (Het hoogte verschil tussen het perceelhoogte en de steeg hoogte.)

De vraag is, waar moet er juridisch gezien vandaan worden gemeten, en hoe nu te handelen?

Alvast bedankt!

Beste,
Een algemene regel aangaande het meten is opgenomen in artikel 1, lid 2, onder b van Bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht:
"b. hoogten vanaf het aansluitend afgewerkt terrein, waarbij plaatselijke, niet bij het verdere verloop van het terrein passende, ophogingen of verdiepingen aan de voet van het bouwwerk, anders dan noodzakelijk voor de bouw daarvan, buiten beschouwing blijven,"
Met betrekking tot hoogteverschil is in het derde lid bepaald: "Bij de toepassing van het tweede lid, aanhef en onderdeel b, wordt een bouwwerk, voor zover dit zich bevindt op een erf- of perceelgrens, gemeten aan de kant waar het aansluitend afgewerkt terrein het hoogst is. Dus het hoogste niveau geldt alleen als het bouwwerk zich bevindt op een erf- of perceelgrens.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag