Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoogte voorrijkosten bedrijf?

Een bedrijf bevindt zich in Achtmaal en komt voor een reparatie naar Heythuysen 120 km,1 uur en 25 min rijden.
Is geen spoed klus en ook geen weekend. S'morgens gebeld of ze die dag kunnen komen voor reparatie. Ze moesten dezelfde dag in Asten zijn, dus dit was mogelijk.
Is als eerste naar mij gekomen en monteur heeft daarna in Asten de dag vol gemaakt heb ik begrepen uit contact met betreffende firma.
Nu wordt mij € 190 ex btw voorrijkosten in rekening gebracht. (incl btw € 230). Ze zeggen 1,60 per kilometer te rekenen, persoonlijk vind ik dit erg veel, vandaar de vraag of dit rechtvaardig is.
Telefonisch is mij deze reisvergoeding niet meegedeeld; ook uit het verleden hebben ze mij dit nooit in rekening gebracht. Uit wederhoor heb ik vernomen dat ze nieuwe regels hiervoor hadden opgesteld. echter in de betalingsvoorwaarden die bij de factuur is bijgevoegd, kan ik hierover niets terug vinden.

METAALUNIEVOORWAARDEN 1 januari 2019 zijn in deze van toepassing.

Allereerst, het is belangrijk om te begrijpen dat er over dit soort zaken geen specifieke regelgeving in de Nederlandse wet staat. Het staat aanbieders vrij om hun eigen prijzen te bepalen voor hun diensten, waaronder voorrijkosten, mits deze redelijk blijven.

In jouw situatie kan het zo zijn dat deze voorrijkosten als onredelijk of disproportioneel kunnen worden beschouwd, gezien het feit dat deze nooit aan jou gecommuniceerd zijn en in het verleden nooit in rekening zijn gebracht. Een belangrijk principe in het contractenrecht is dat beide partijen op de hoogte moeten zijn van de voorwaarden om een geldige overeenkomst te kunnen sluiten.

Als de Metaalunievoorwaarden van toepassing zijn, dan is het belangrijk om deze goed door te nemen. Mogelijk wordt hier iets vermeld over voorrijkosten. Als dat niet het geval is, kun je daarnaar verwijzen.

Bovendien, als er geen eerdere afspraken bestonden over dergelijke voorrijkosten, en niet duidelijk aan jou is gecommuniceerd dat er nieuwe regels golden, kun je mogelijk het standpunt innemen dat je er niet mee akkoord gaat. De mondelinge overeenkomst bevatte deze kosten immers niet.

Het is wellicht verstandig om professionele juridische bijstand te zoeken als je je geroepen voelt om de zaak echt te betwisten. Verder is het raadzaam om in de toekomst duidelijk na te vragen wat de totale kosten zullen zijn voordat je akkoord gaat met een opdracht. Het is een goede gewoonte om dergelijke afspraken ook altijd schriftelijk vast te leggen ter referentie.
----------------
Let op! Dit advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag