Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hooge pergola erfafscheiding?

Onze buren hebben als erfafscheiding een schutting van 2 m hoog geplaatst. De palen van de schutting lopen door tot een hoogte van 2,4 m. Deze palen zijn loodrecht op schutting gemonteerd waardoor een pergola is ontstaan. Er zijn wijnranken geplaatst met de intentie de pergola hiermee te laten begroeien waardoor het hoogte effect zal verhogen. Onze gemeente heeft als verboden zone voor struiken 0 cm gedefinieerd. Mijn gedachte is dat aan een schutting geen uitstekende delen mogen worden aangebracht en dat een pergola op erfafscheiding niet hoger mag zijn dan 2 m en al helemaal niet als er ook nog begroeiing op komt. Op welke wettelijke regels kan ik terugvallen ter onderbouwing van mijn bezwaar?

Hoogtebeperkingen voor schuttingen of andere erfafscheidingen kunnen per gemeente verschillen. Deze zijn meestal terug te vinden in de lokale bouwverordening of het bestemmingsplan. Maar over het algemeen wordt in Nederland een maximale hoogte van 2 meter gehanteerd voor erfafscheidingen aan de achterkant en zijkant van het perceel grenzend aan de tuin van de buren.

Als de palen hoger zijn dan deze 2 meter, kan dat in strijd zijn met deze regelgeving. Dit is echter afhankelijk van hoe precies de pergola geïnterpreteerd wordt in de context van de gemeentelijke verordeningen. In sommige situaties kan het worden gezien als een onderdeel van de schutting, terwijl het in andere gevallen kunt zien als een afzonderlijk bouwwerk.

Begroeiing zoals wijnranken wordt doorgaans echter niet gezien als deel van de schutting of erfafscheiding, maar de palen van de pergola kunnen wel gezien worden als deel van die constructie. Als die boven de 2 meter uitkomen, zou dat in theorie in strijd kunnen zijn met lokale regelgeving.

Het is raadzaam om je klacht bij de gemeente in te dienen, aangezien de gemeente het orgaan is dat de verordeningen handhaaft. Het kan ook nuttig zijn om juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een advocaat gespecialiseerd in vastgoed of civiel recht. Deze kan je verder helpen om de situatie te analyseren vanuit een wettelijk perspectief en je te adviseren over de beste stappen om te nemen.

Daarnaast kan ook een gesprek met de buren helpen, het is mogelijk dat ze niet op de hoogte zijn van de regels en bereid zijn om de palen tot de toegestane hoogte terug te brengen. In het ergste geval kan de zaak eindigen bij de rechter, en dan is het sowieso handig om een jurist of advocaat te hebben voor hulp en advies.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag