Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoi ik heb een botsing meegemaakt met een andere fietser. Ik keek niet goed uit en hij reed ontzettend hard waardoor hij van zijn fiets geslingerd werd. Hij wist mij duidelijk te maken dat zijn jas van 500 euro gescheurd was en dat ik die, in ieder geval deels, moet vergoeden. Ik ben niet verzekerd. Wat te doen?

Reactie van de vraagsteller

ik moet er nog bij vermelden dat hij me juist een aanbod heeft gedaan om voor 350 euro zijn jas te vergoeden. Ik vind dit nog steeds veel geld.. Maakt het uit dat hij heel erg hard reed op zijn fiets of mag je zo hard fietsen als je wilt op het fietspad?


Beste vragensteller,

Als u schuldig bent aan het ongeval, dan bent u verplicht de schade te vergoeden. Dit betekent echter niet dat u een nieuwe jas moet betalen.

Is de jas te repareren? Dan bent u verplicht de reparatiekosten te betalen. U kunt bij de andere partij de reparatiebon opvragen en dit vergoeden.

Is de jas niet meer te repareren? Dan kunt u in overleg de waarde van de jas bepalen op het moment van het ongeval (dagwaarde). Deze waarde hangt af van de ouderdom van de jas en hoeveel de andere partij daar destijds voor heeft betaald. Als graatmeter voor de dagwaarde zou u bijvoorbeeld ook kunnen kijken / inschatten hoeveel de jas op marktplaats zou hebben opgebracht.

Beoordeel dit antwoord:

Soms is een beroep op eigen schuld mogelijk. Maar dan moet uw wel - al dan niet middels getuigen - bewijzen dat de wederpartij zeer hard en roekeloos heeft gereden. Uw woord alleen is daarvoor onvoldoende. Indien u tegen aansprakelijkheid verzekerd bent (m.a.w. een aansprakelijkheidsverezkering voor particulieren (AVP) heeft), dan kunt u dit ongeval bij uw verzekeraar melden. Maar dat is alleen aantrekkelijk als het eigen risico onder de te vergoeden schade ligt. Het kan zo zijn dat er nadien toch ook letsel wordt geclaimd. Regelt u de zaak buiten uw aansprakelijkheidsverzekeraar om, dan adviseer ik u in ieder geval op schrift te stellen dat u ter zake van een kapotte jas een met name te noemen bedrag heeft vergoed. Is de jas (naar uw idee) niet te repareren, dan zou ik in ieder geval het merk, materiaal, aankoopbon (of bankafschrift) en aankoopdatum van de jas opvragen. Op kleding wordt veel afgeschreven, dus het is maar de vraag of € 350 een reëel schadebedrag is.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag