Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoeveel ziekte-uren moet je wettelijk gezien invoeren?

Voorbeeld situatie: Een medewerker werkt in de horeca en heeft een contract van 38 uur in 5 dagen.
Echter, in de Horeca heb je vaak een flexibel rooster, het verschilt dus per week op welke dagen je moet werken.
In principe moet de medewerker dus 7,6 uur per dag werken.
Stel, de medewerker heeft in een week 3 dagen gewerkt en daarin al 32 uur gemaakt. Hij staat nog 2 dagen ingepland om te werken. Dan wordt de medewerker ziek. Wat is de hoeveelheid ziekte uren die nu ingevoerd moet worden voor de medewerker?
1. 6 ziekte uren om de 32 gewerkte uren aan te vullen tot 38?
2. 2 dagen van 7,6 uur, want dat zijn de contracturen per dag?
Bij optie 1 vul je de gewerkte uren aan tot het aantal contracturen en blijft het plus-min saldo van de medewerker hetzelfde. Bij optie 2 zou de medewerker plus-uren erbij krijgen. Enerzijds zou je kunnen zeggen dat dat onterecht is want de medewerker is ziek geworden, aan de andere kant, de medewerker heeft in 3 dagen al 32 uur gewerkt, wat betekent dat er in die 3 dagen wel degelijk overuren zijn gemaakt (per dag meer dan 7,6 uur gewerkt).
Hoe zit dit wettelijk gezien? Wat mag wel en wat mag niet?

Alvast bedankt voor de hulp!

Wanneer een werknemer met een flexibelrooster ziek wordt, dan worden in eerste instantie de ingeplande uren als ziekte uren aangemerkt. Zodra er geen rooster meer is, dan moeten de hoeveelheid uren als ziekte uren worden aangemerkt, welke de werknemer gemiddeld werkt. Als werkgever kies je er dan voor om dan de 38 uur uit het contract als ziekte uren uit te betalen, maar als de werknemer in de drie maanden voorafgaand aan de ziekmelding meer heeft gewerkt, kan er een rechtsvermoeden zijn ontstaan voor het meerdere en kan werknemer een beroep hierop doen. Als werknemer de drie maanden voor de uitval gemiddeld 40 uur heeft gewerkt, dan kan het dus zijn dat er een aanspraak bestaat vanwege rechtsvermoeden op 40 uur in plaats van 38 uur.
Voor meer uitleg of verdere toelichting kunt u contact opnemen met mij via boksjuristen.nl.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hi Mirjam,
Super bedankt voor je reactie, hier ben ik al heel erg mee geholpen!
Nog één aanvullende vraag.
Stel, een medewerker met een contract van 38 uur in 5 dagen gaat re-integreren, hij gaat dus voor een bepaalde periode beginnen met 2 dagen in de week werken.
Feitelijk gezien moet hij 7,6 uur op een dag maken. Stel, hij werkt in die 2 werkdagen 18 uur in totaal (9 uur op een dag). Hoeveel ziekte uren moet je dan nog invoeren? Moet je 22,8 uur (7,6 x 3) invoeren, wat maakt dat de medewerker plus-uren opbouwt (22,8 + 18 = 40,8, is 2,8 plus-uren), of moet je 20 uur (38 - 18) invoeren, wat maakt dat je precies op 38 uur uitkomt?
Alvast bedankt voor je hulp!


Het is niet de bedoeling dat een werknemer tijdens ziekte plus uren kan maken, je moet dus altijd op het overeen gekomen aantal uren uitkomen. Feitelijk werkt hij 18 uur, dus blijft er 20 uur over waarvoor hij niet werkt.

Mocht je nog verdere vragen hebben, dan mag je altijd contact opnemen.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag