Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hoeveel uur zorg krijgt mijn dochter?

Mijn dochter met Downsyndroom van 9 zit in groep 5 van het regulier onderwijs. Zij krijgt ambulante hulp, die deels door de gemeente wordt betaald. Op dit moment krijgt mijn dochter op school 4 uur door de gemeente betaalde hulp per kalenderweek. Omdat de beschikking is verlopen hebben wij een nieuwe aanvraag gedaan. De gemeente heeft hiervoor onderzoek gedaan waarna een ondersteuningsplan is opgesteld. In het ondersteuningsplan staat t.a.v. de omvang van de zorg: "XX (initialen van de ambulant begeleider) helpt Dochter bij schoolse vaardigheden, waarvoor uren zijn ingezet door het samenwerkingsverband van haar school. Voor de ontwikkelingsdoelen meer passend bij de sociaal-emotionele ontwikkeling is de afgelopen periode 4 uur per week ingezet vanuit de Jeugdwet. Ook de komende periode ontstaan hierin nog veel uitdagingen voor Onze Dochter, waarin haar ouders en school haar niet optimaal kunnen ondersteunen. Het is daarom wenselijk de begeleiding van Onze Dochter in dezelfde hoedanigheid van 4 uur per week te verlengen."
Dit ondersteuningsplan is ondertekend door de gemeente en door ons.

Vervolgens is een beschikking opgesteld. Hierin staat: "Omvang: 210:00 uur per beschikking (4 uur per week, met uitzondering van vakantieweken)"
Nb. deze 210 uur gelden voor de periode van 1 mei 2021 tot 1 augustus 2022, (= 15 maanden)

Kortom: We dachten akkoord te zijn gegaan met 4 uur per kalenderweek (ca. 208 uur op jaarbasis), maar krijgen ca. 168 uur zorg op jaarbasis. De betrokken medewerkster van de gemeente blijkt niet voldoende te zijn nagegaan wat de omvang van de huidige zorg is.

Wij vinden dat we recht hebben op 4 uur per kalenderweek. De gemeente zet ons nu onder druk om in afwijking met het ondersteuningsplan akkoord te gaan met minder uren of een kortere beschikking. Dit willen wij niet. We hebben onze volledige medewerking verleend aan het onderzoek van de gemeente, en we zijn van mening dat wij niet hadden kunnen weten dat de gemeente de zorg wilde verlagen. Staan wij in ons recht?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag