Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Hoeveel uur moet ik werken tijdens de opzegtermijn?

Ik ben per 1-2-2021 in dienst gekomen van een thuiszorgorganisatie als leerling wijkverpleegkundige. Ik heb geen relevant diploma of relevante werkervaring en volg sinds 1-2-2021 de deeltijd opleiding Verpleegkunde aan een hogeschool. Ik volg de opleidingsvariant waarbij ik de eerste 2 maanden 8 uur per week ging werken en daarna (per 1-4-2021) 24 uur. Ik heb per 1-2-2021 een contract (leer arbeidsovereenkomst) gekregen voor 8 uur per week met 2 maanden opzegtermijn. Dit contract is ondertekend door mij op 01-03-2031 en werkgever op 02-03-2021. Ook de werkgever heeft 2 maanden opzegtermijn (dit mag volgens de CAO VVT). Het contract loopt af op 01-09-2021. Ik werk er nu dus ruim 2 maanden en ben nu zover dat ik 2 uur per werkdag zelfstandig cliënten verzorg.

Er ligt een mutatie waarmee mijn contracturen gewijzigd kunnen gaan worden naar 24 uur. Ik heb echter besloten ontslag te gaan nemen. Ik ga werken bij een andere zorgorganisatie waar ik mijn leerwerktraject ga voortzetten. Ik ga mijn ontslag indienen vóór 30-04-2021 en met inachtneming van de opzegtermijn ben ik dan per 1-7-2021 uitdienst. Mijn leidinggevende weet dat ik overweeg om ontslag te nemen, maar ik heb mijn ontslag nog niet officieel ingediend.

Nu wil ik zo snel mogelijk gaan werken bij de andere organisatie. Mijn leidinggevende (tevens mijn begeleider) meent dat ik gebonden ben aan 2 maanden 24 uur per week blijven werken. Dit omdat ik op 22-01-2021 een opleidingsaanvraag heb ondertekend waarin staat dat ik per 01-04-2021 24 uur per week ga werken. Ik heb de kwestie al met de afdeling HR besproken en omdat ik de mutatie niet heb ondertekend ben ik volgens hen gebonden aan maar 8 uur per week, mijn contracturen. Zij hebben mij hiervan een bevestiging gestuurd per mail. Mijn leidinggevende heeft de werkplanning t/m juni al af en gedeeld en daar ben ik voor 24 uur per week, verspreid over 4/5 dagen, ingepland.

Uiteraard heb ik mijn leidinggevende gevraagd of ik eerder uit dienst mag, maar dit wil zij niet omdat dit volgens haar rooster technisch niet haalbaar is.

Vraag 1: kan ik de weigeren om de 24 uur (de uren die ik t/m juni) ingepland sta te weigeren op basis van mijn contracturen (8 uur)?

Vraag 2: kan mijn leidinggevende mij 4 dagen per week 2 uur laten werken? Dit is voor mij een nare situatie omdat ik dan alsnog niet eerder bij de andere organisatie kan starten.

Vraag 3: wat als bovenstaande een arbeidsconflict veroorzaakt? Ik ervaar behoorlijk veel stress door deze situatie, zeker omdat het mijn leerproces in de weg staat en de sfeer tussen mij en mijn leidinggevende/ begeleider niet prettig is.

Vraag 4: Wat kan ik volgens u het beste doen om z.s.m. uit dienst te komen zonder dat dit nare consequenties heeft voor mij? Ik zit als student zijnde niet bepaald te wachten op een dure en tijdrovende rechtszaak.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag