Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoeveel pauze mag werkgever inhouden?

Ik werk als internationaal chauffeur. Wij maken lange dagen. Vaak is er door het drukke schema geen tijd om altijd pauze te nemen. Bij een 15 urige werkdag maak ik vaak maar 2 x 45 minuten of minder pauze. Toch trekt mijn werkgever 2,5 uur pauze af. En trekt hij wachturen af.
Mag dit wel? En wat kan ik hier tegen doen? Kan ik deze uren terug vorderen?

Volgens de Arbeidstijdenwet heeft u bij een 15 uur durende werkdag inderdaad recht op 2 x 45 minuten pauze, of indien redelijkerwijs mogelijk, een ononderbroken periode van 45 minuten. Daarbij mogen werktijd en rusttijd samen niet meer dan 16 uur per dag beslaan. De precieze invulling kan verschillen afhankelijk van cao-afspraken of bedrijfsregelingen.

Wat betreft het inhouden van pauzes en wachturen door uw werkgever, is het van belang om te kijken naar de formulering in uw arbeidscontract of cao. In sommige gevallen zijn pauzes wel vergoed, terwijl in andere gevallen ze mogelijk niet worden beschouwd als gewerkte tijd.

Het is niet per se verboden voor een werkgever om deze uren af te trekken, maar dit hangt sterk af van de voorwaarden in de arbecomotact of de cao. Als blijkt dat deze uren ten onrechte zijn afgetrokken, dan kunt u deze uren in principe terugvorderen.

Het kan nuttig zijn om uw situatie te bespreken met een jurist of advocaat voor specifiek advies over uw situatie. Zij kunnen u helpen bij het interpreteren van uw arbeidsovereenkomst of cao en bij het vormen van een strategie om eventueel deze uren terug te vorderen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je voor je antwoord...

Ik weet echter nog niet waar ik aan toe ben. Ik val onder de CAO transport. Zou het helpen lid te worden van FNV. Zodat zij mij antwoord op de vraag kunnen geven.

De vraag was o.a. : Mag mijn werkgever niet genomen pauze toch van mijn werkuren aftrekken?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag