Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe zit het net de zonnepanelen van mijn buren die tegen mijn schoorsteen aan liggen

Mijn buren hebben sinds kort zonnepanelen laten installeren op hun schuine dak. Deze liggen vrijwel tegen onze schoorsteen aan. Onze schoorsteen staat op de gezamenlijke tussen muur en komt gelijk met hun binnenmuur. Dus in principe liggen hun zonnepanelen op hun dak en niet op onze. Nu heeft onze schoorsteen onderhoud nodig ivm lekkage aan zowel onze als hun kant. De loodgieter zou het volledige lood vervangen maar kan er door de zonnepanelen en het stalen frame van de zonnepanelen zijn werkzaamheden niet uitvoeren. Kortom. Door de zonnepanelen van de buren is onderhoud aan mijn schoorsteen onmogelijk gemaakt. Moet de buurman zijn zonnepanelen verplaatsen of verwijderen gedurende periode? En voor wie zijn deze kosten dan?

En het is geen gezamenlijk afvoerkanaal? Zoals ik het zie ik de oorzaak een tweezijdige lekkage dus staat de schade in verband daarmee en zouden de buren elk de helft van de kosten kunnen dragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Monique, het is geen gezamelijk afvoerkanaal. De buren hebben een eigen schoorsteen aan de andere kant van hun huis. De kosten voor het vervangen van het lood zijn dus voor mijn rekening. De zonnepanelen van de buren zorgen nu voor het probleem dat het lood niet vervangen kan worden omdat deze te dicht op mijn schoorsteen liggen.


Als de lekkage door een partij wordt veroorzaakt zal deze in principe ook de kosten van verplaatsing moeten betalen echter kan ik me indenken dat er voorafgaande een gesprek had plaats kunnen hebben over noodzakelijk onderhoud aan de schoorsteen. Dan zou redelijk zijn deze kosten toch te verdelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord. Dan rest mij alleen de vraag nog hoe het mogelijk is dat deze partij ons op extra kosten kan jagen bij regulier onderhoud door een aanpassing aan hun eigen woning? Is het niet zo dat je de woning van de buren altijd toegankelijk moet houden voor dit soort regulier onderhoud?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag