Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe zit het met het onderhoudsplicht voor een kind tot 21 jaar? Ik ben 19, en heb ongeveer een half jaar bij mijn vader gewoond. Toen ik naar hem ben verhuisd heeft hij mondeling met mijn moeder afgesproken dat mijn moeder de zorg over mijn zusje zou nemen, en de vader die over mij. Ook heeft hij mij beloofd om samen naar een opleiding te gaan kijken. Jammergenoeg is dit alles op niets uitgedraaid. Ik heb volledig zelfstandig voor mijn opleiding naar een leerwerkplek gezocht, en hij heeft daar geen minuut aan meegeholpen. Uiteindelijk toen dit op niets uitdraaide, mocht ik niet aan een andere opleiding starten, en moest ik een baan zoeken, omdat ik iedere cent die mijn vader voor mij betaalde terug moest betalen. Na bijna een half jaar had ik eindelijk voor langere tijd een baan, maar hier boterde het niet goed tussen het personeel. Ik heb toen in overleg met de ploegleiding besloten mijn baan daar niet verder te vervolgen. Hier was het moment waar het fout ging. Mijn vader heeft mij toen min of meer op straat gezet, en sindsdien woon ik bij kennissen in. Deze goede mensen verwachten uiteraard ook een tegemoetkoming, en mijn rekeningen lopen ook gewoon door. Aan een opleiding kan ik niet starten, omdat ik zelfs met BBL niet genoeg geld verdien om rond te komen, en werk is in drenthe helaas erg schaars. Mijn vraag is nu, is mijn vader verplicht bij te dragen aan de onderhouds- en scholingskosten? En wat adviseren jullie mij te doen? Want mijn vader weigert volledig te betalen.

Voor kinderen onder de 18 jaar betalen de ouders voor de verzorging en opvoeding.
Is het kind 18 jaar of ouder dan moeten de ouders betalen voor levensonderhoud en studiekosten. Ook als een kind een eigen inkomen heeft, blijven de ouders onderhoudsplichtig tot het kind 21 is. In de praktijk betekent dit dat ouders soms een aanvullende toelage moeten geven aan hun kind omdat het anders niet rond kan komen. Het is ook logisch dat ouders noodzakelijke grote uitgaven van hun kinderen voor hun rekening nemen.
Een uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor kinderen die trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan voor hun 21e. Dan wordt de partner in de eerste plaats onderhoudsplichtig, de onderhoudsplicht van de ouders houdt in dat geval op.

Het is moeilijk te zeggen wat ouders wel en niet moeten betalen. Een kind van 18 jaar dat een dure particuliere opleiding wil gaan volgen, krijgt het geld niet altijd zonder meer van zijn ouders. Het kind kan in zo'n geval wel naar de rechter gaan en het onderhoudsgeld eisen. De rechter bekijkt of de wensen van het kind redelijk zijn.

Voor schulden van kinderen van 18 jaar of ouder zijn de ouders niet aansprakelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag