Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Hoe zit het met de legitieme portie en de stiefouder?
1. Hoe zit het met de legitieme portie en bezit dat niet cash geld is? Stel, het huis van mijn vader staat voor 100% op zijn naam en is 500.000 waard. Verder heeft hij 200.000 op een spaarrekening staan dus totaal 700.000 vermogen. Is mijn legitieme portie dan 200.000*0.33*0.5 = 33.000 of 700.000*0.33*0.5 = 115.500?
2. Stel dat mijn vader een tweetrapstestament heeft opgesteld waarbij zijn vrouw als enige erfgenaam is aangewezen. Hoe zit het dan met de legitieme portie? Wat als zijn vrouw al het geld uitgeeft voordat zij komt te overlijden? Kan ik een legitieme portie ook eerder opeisen?
3. Zijn er andere manieren waarop ik onterfd kan worden waardoor er geen erfenis overblijft voor mij? Met andere woorden: wat is de minimale erfenis waar ik sowieso recht op heb?
Alvast bedankt voor de reactie :)
1. Zijn uw vader en zijn vrouw in gemeenschap van goederen getrouwd? Zo ja dan is de helft van het vermogen (bezittingen van beiden minus schulden van beiden) bij overlijden al van de langstlevende. Stel dat huis en spaargeld alleen van uw vader is dan is uw legitieme portie 115.500, huis en spaargeld tellen allebei mee. Vraag 2: de legitieme portie blijft hetzelfde, als stiefmoeder alles opmaakt: dan heeft u pech gehad, u kunt de legitieme portie normaliter pas opeisen na overlijden langstlevende. Vraag 3: Er zijn ontgaansstrategieen in omloop om de legitieme aanspraak zo klein mogelijk te maken, maar in principe houdt u recht op uw legitieme portie ter grootte van 1/2x1/3 van de nalatenschap van uw vader.
1. De legitieme portie is een wettelijk vastgelegd deel van de nalatenschap waarop een kind altijd recht heeft, ongeacht wat er in een testament is opgenomen. De legitieme portie is gelijk aan een derde deel van de nalatenschap, verdeeld over alle kinderen. Als u als kind recht heeft op de legitieme portie, kunt u deze opeisen bij de afwikkeling van de nalatenschap.
In uw situatie heeft u als kind van uw vader recht op de legitieme portie van zijn nalatenschap. Dit betekent dat u recht heeft op een derde deel van de waarde van de bezittingen die uw vader heeft op het moment van zijn overlijden, verdeeld over alle kinderen. Dit geldt voor alle soorten bezittingen, dus ook voor het huis en het geld op de spaarrekening. De waarde van de bezittingen wordt bepaald op het moment van overlijden, dus in uw voorbeeld zou de waarde van de bezittingen 700.000 euro zijn. Uw legitieme portie zou dan 115.500 euro bedragen (700.000 euro / 3 x 0.5).
2. Als uw vader een tweetrapstestament heeft opgesteld waarbij zijn vrouw als enige erfgenaam is aangewezen, heeft zij na zijn overlijden recht op de nalatenschap. U als kind van uw vader heeft dan weliswaar geen recht op een deel van de nalatenschap, maar u behoudt wel uw recht op de legitieme portie. Dit betekent dat u de legitieme portie kunt opeisen bij de afwikkeling van de nalatenschap.U kunt de legitieme portie opeisen wanneer de nalatenschap wordt afgewikkeld, dus na het overlijden van uw vader en zijn vrouw. Als zij het geld uitgeeft voordat zij komt te overlijden, heeft dit geen effect op uw recht op de legitieme portie. U kunt de legitieme portie ook eerder opeisen als uw vader en zijn vrouw hiermee instemmen, of als de rechter dit toestaat.
3. Er zijn een aantal manieren waarop u onterfd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als uw vader een testament opstelt waarbij hij u en uw broer als erfgenamen uitsluit, of als hij een tweetrapstestament opstelt waarbij alleen zijn vrouw als erfgenaam is aangewezen. Als u onterfd bent, heeft u geen recht op een deel van de nalatenschap. In dit geval behoudt u wel uw recht op de legitieme portie, tenzij uw vader een volledig ontervingsclausule opneemt in zijn testament.
Er is geen minimale erfenis waarop u als kind sowieso recht heeft. Wel heeft u altijd recht op de legitieme portie, tenzij u onterfd bent.
Ik begrijp dat u vragen heeft over de legitieme portie en de rechten van stiefkinderen bij de afwikkeling van een nalatenschap. Ik raad u aan om contact op te nemen met de Echtscheidingswinkel (telefoonnummer: 0800 822 4433) voor nader advies. Zij kunnen u meer informatie geven over uw specifieke situatie.