Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe wordt hond van mij?

Stiefvader heeft de hond betaald, maar ouders gaan nu uit elkaar. Hij gaat als enige weg en is al een tijdje uit huis. Hij heeft nog nooit voor de hond gezorgd en doet niets voor hem (Wij laten de hond uit, geven hem eten, wassen hem, etc etc) Nu heeft hij gezegd dat hij de hond wilt hebben en naar mijn idee puur en alleen omdat hij dwars wilt zijn. Ik weet 100% zeker dat hij niet voor de hond kan zorgen en dit ook niet goed gaat doen mocht hij de hond krijgen.

Nu is mijn vraag; hoe zorg ik er voor dat de hond bij ons blijft.

Wij (moeder, zoon en 2 zussen) doen alles voor de hond en het enige wat hij ooit heeft gedaan is de hond betaald.

In Nederland worden huisdieren zoals honden beschouwd als objecten, oftewel goederen. Bij een scheiding of het uit elkaar gaan worden huisdieren dus behandeld als onderdeel van de verdeling van de gemeenschappelijke eigendommen.

Als er geen overeenstemming kan worden bereikt tussen de voormalige partners over wie de hond krijgt, kan de rechter uiteindelijk beslissen wie het eigendomsrecht over de hond krijgt. Bij het nemen van een beslissing zal de rechter verschillende factoren in overweging nemen, waaronder:

Wie is de juridische eigenaar van de hond? Dit kan worden aangetoond door middel van bijvoorbeeld aankoopbewijzen of eigendomsregistraties.

Wie heeft de feitelijke zorg voor de hond? Dit omvat zaken als dagelijkse verzorging, voeding, training en medische zorg. De rechter kan kijken naar wie de primaire verzorger van de hond was tijdens de relatie en wie de meeste verantwoordelijkheid nam voor de zorg van het dier.

Wat is het welzijn van de hond? De rechter kan overwegen welke omgeving het meest geschikt is voor het welzijn van de hond, bijvoorbeeld gebaseerd op de woonsituatie, de beschikbaarheid van ruimte en de mogelijkheid voor voldoende beweging en sociale interactie.

Het is belangrijk op te merken dat de rechter altijd een individuele afweging zal maken op basis van de specifieke omstandigheden van het geval.

Als u er samen niet uitkomt, kunt u contact met mij opnemen via 0800 822 4433 (gratis nummer) of info@echtscheidingswinkel.nl

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag