Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe vorder ik ingehouden borg terug?

Mijn huurcontract heb ik na bijna 2 jaar huren opgezegd per 15.04.22. Verhuurders stelden voor een 'rondje door de woning met sleuteloverdracht' te doen op 14.04.22. Er waren geen problemen en ik kreeg te horen dat ik een prettige huurder was geweest. De dag daarna, dus einde contractdatum, kwam er een email binnen van verhuurders dat ze toch terug kwamen op hun akkoord van de vorige dag. Ze gaven een lijst met punten aan die niet in orde zouden zijn, die ik allemaal betwist overigens en heb dit ook in een mail ter reactie aan hen aangegeven. Het ging o.a. om zaken als de ramen buiten niet gewassen, een balkon wat niet netjes schoon was (er lagen takjes op door de harde wind), ik had de muren niet geheel geschilderd (met de muren was niets gebeurd en de 3 gaatjes die ik had gemaakt heb ik gevuld en overschilderd in de kleur die verhuurder aangaf), een gordijnrails die ik verwijderd had (die ik nog gewoon had liggen alleen was ik er niet zeker van of deze van verhuurder of mijzelf was). Om een lang verhaal kort te maken, in de verhuurovereenkomst staat dat er een eindinspectierapport opgesteld moet worden en verhuurder heeft in een van zijn e-mails zelf aangegeven dat hij hierin in gebreke is gebleven. Verder ben ik zelf niet voor het einde van het contract in de gelegenheid gesteld om zaken op te lossen die volgens verhuurder (achteraf) niet in orde waren, wat ik zelf geen enkel probleem had gevonden. Verhuurder heeft de helft van de borg ingehouden (€ 400). Mijn laatste actie is een e-mail geweest waarin ik de volledige borg terug eis voor 29.05.22 en de mededeling dat ik anders juridische stappen ga ondernemen. Natuurlijk heb ik alle e-mails bewaard en mijn visie op de punten die verhuurder aandraagt helemaal uitgeschreven maar dat lijkt mij wat teveel om hier allemaal in te vermelden.
Mijn vragen aan u zijn:
Naar mijn mening heeft verhuurder geen recht gehad om de borg in te houden, is zelf in gebreke gebleven door én geen eindinspectierapport op te maken én mij niet in de gelegenheid te stellen eventuele gebreken op te lossen. Klopt dit in uw ogen ook?
En is het een juiste volgende stap als ik een gerechtsdeurwaarder ga inschakelen om zo nodig naar het kantongerecht te gaan met deze zaak?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag