Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe verwerpen wij erfenis van broer?

Onze broer is terminaal en heeft nog enkele maanden te leven. Hij staat onder curatele en heeft een minnelijke regeling bij de NAAM BANK. De curator weet niet of er nog verborgen schulden zijn. Wij willen als nabestaande de erfenis verwerpen. Hoe werkt dit precies? Wij willen ook niet dat het automatisch naar onze kinderen of kleinkinderen gaat. Wat gebeurt er na overlijden wie moet er de opdracht geven voor de begrafenis/crematie en wie is er voor de kosten aansprakelijk? Mijn broer heeft wel een uitvaartplan.

ik ga er van uit dat uw broer niet getrouwd is en geen kinderen heeft. Anders zijn zij de erfgenamen en heeft u er niet mee te maken. Ik ga er verder van uit dat uw broer geen testament heeft.
Als uw broer is overleden komen dan zijn broers/zusters en ouders (als die nog in leven zijn) in beeld als erfgenamen. Die moeten verwerpen. Dat moet gedaan worden door een verklaring ter griffie van de rechtbank van het sterfhuis. Dan worden uw kinderen erfgenaam (dat heet plaatsvervulling). Dat zal dus niet de bedoeling zijn. Zij moeten dus ook verwerpen. Dat kost elke keer een bedrag van circa 125 euro. Dat kunt u het beste oplossen door allen tegelijk in een keer samen te verwerpen.Dat lost u op door een notaris in de hand te nemen die voor u een akte opmaakt en die akte dan aan de rechtbank opstuurt. Dan kost het een keer 125 euro. De notaris moet u wel betalen, zal niet heel duur zijn.
wie opdracht geeft voor de begrafenis is aansprakelijk voor de kosten daarvan.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag