Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe verweer je je tegen valse beschuldiging?

Mijn man wordt vals beschuldigd van ongewenst gedrag. Wat begon met een kletspraatje tijdens het fietsen wordt door 2 werkgevers opgeblazen tot een klacht over ongewenst gedrag.
Wat is er gebeurd: eind mei kwam mijn man onderweg naar huis op de fiets een vrouw tegen die werkt bij de brasserie naast zijn kantoor. Hij kent haar van gezicht. Ze ging dezelfde richting uit als hij en hij besloot een praatje te maken. Ze praatten over hoe de werkdag was, een ree die overstak, het mooie weer: gewoon een kletspraatje. Achteraf beweert de vrouw dat ze dit meefietsen als onprettig heeft ervaren. Ze beweert dat hij haar heeft opgewacht.
Haar werkgeefster van de brasserie is vervolgens op zoek gegaan naar andere 'belastende' gebeurtenissen. Een foto die geliked is op facebook, een chatgesprek, hij zwaait altijd als je voorbij loopt.
Vervolgens zijn beide vrouwen 2 weken na dato naar de leidinggevende van mijn man gestapt. Een gesprek volgde, er is geen verslag, dus we weten niet precies wat er gezegd is en hoe erop is gereageerd.
Weer 2 weken later wordt mijn man onverwacht geconfronteerd met het feit dat er 'een klacht' tegen hem is ingediend in een regulier gepland overleg waarbij ook een hoge baas aan tafel zit. Hij is totaal verbijsterd. Hij wordt gevraagd naar zijn verhaal als zijnde wederhoor. De werkgever is erg bang dat dit afstraalt op de naam van het bedrijf. 'Dit kan niet' wordt er gezegd. Er is geen duidelijkheid gegeven over hoe nu verder, want dat waren ze nog aan het onderzoeken.
Twee dagen later gaat de leidinggevende van mijn man voor 2 weken met vakantie en is nog niet terug. Hij heeft inmiddels contact gezocht met de vertrouwenspersoon, met HR en de bewust hoge baas. Bij HR en baas komt hij niet verder. Hem is wel gezegd dat hij niet zelf contact mag opnemen met de bewuste vrouw.
De stress is bij ons inmiddels aardig opgelopen. Valse beschuldiging, je niet kunnen verweren, onduidelijk wat er boven je hoofd hangt en in de wachtstand gezet worden door je werkgever terwijl de tijd doortikt. Bovendien wordt er schijnbaar binnen die brasserie inmiddels over hem gepraat als 'die viezerik'.
Wij vragen ons af: hoe verweer je je tegen een valse beschuldiging? Wat doen die 2 werkgevers in deze zaak? Had die vrouw niet gewoon aangifte moeten doen bij de politie? Is dit smaad of laster en moeten wij daar aangifte tegen doen?
N.B. wellicht is er een motief van vergelding bij de uitbaatster van de brasserie omdat mijn man zakelijk gezien kritiek heeft geuit over haar bedrijfsvoering op hun gezamenlijke buitenterrein.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag