Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe vereffenen na overlijden moeder zonder informatie?

Een jaar geleden is mijn moeder overleden en haar partner (met samenlevingscontract) heeft haar vermogen met vruchtgebruik overgenomen. Deze partner was destijds executeur en heeft alles omtrent haar overlijden en begrafenis geregeld. Deze partner was terminaal ziek en ik had met mijn moeder en zowel haar partner afgesproken dat ik haar vermogen zou erven nadat hij zou overlijden. Dit allemaal staat vermeld in het testament van mijn moeder. Beiden leefden samen in een verzorgingstehuis. Ik was de enige erfgenaam van mijn moeder.
Een half jaar later moest ik belastingaangifte doen voor mijn erfenis die ik nog niet had, dus ik ging verhaal halen bij die desbetreffende partner. Toen ben ik erachter gekomen dat haar partner in de tussentijd is overleden en sindsdien heb ik helemaal niks gehoord van welke instantie dan ook over dit hele proces. Ik ben dus volledig in het donker gelaten de gehele tijd. Het verzorgingstehuis is in die periode ook gesloten voor sloop.
Vervolgens ben ik naar hun notaris geweest voor het ophalen van het testament en om te kijken waar ik aan toe ben. Vervolgens werd mij geadviseerd om de erfenis beneficiair te aanvaarden, gezien ik dacht dat er nog restwaarde was van het huis van mijn moeder voordat ze het verzorgingstehuis in ging. Ik heb destijds aan de notaris gevraagd of ik voor kom in het testament van haar partner. Waarop de notaris aangaf dat dit wel zo was.
Ik heb dus een order van executele aangevraagd via de notaris, ben naar de bank gegaan om haar rekeningafschriften op te vragen. Hieruit bleek dat haar banksaldo ongeveer 2700 euro was op moment van overlijden. Een jaar voor haar overlijden heeft ze 30.000 euro overgemaakt op de rekening van haar partner. Daarna heb ik onderzoek gedaan naar de partner zijn testament en was erachter gekomen dat hij zijn testament heeft laten wijzigen vlak voor zijn dood.

Uiteindelijk ben ik weer naar de notaris geweest om het verhaal uit te leggen en er is gebleken dat een andere onbekende vrouw de enige erfgenaam is van de partner en dat ik niet meer in het testament sta. Deze vrouw heeft zijn erfenis beneficiair aanvaard. Ik mocht niet weten of ik in het oude testament stond of niet, gezien deze verworpen is door het nieuwe testament.
Ik heb om advies van de notaris gevraagd en opnieuw gevraagd of ik beneficiair zou moeten aanvaarden, waarop werd geantwoord dat dit geen kwaad kan en verstandig is. Er werd wel aangegeven dat er bijna geen kans is dat ik aanspraak kan maken op die 30.000 euro gezien er bewijslast is voor beroep op legitieme portie en ik hier niet aan kan voldoen.
Ik ben hiervoor naar de rechtbank gegaan om beneficiair te aanvaarden, niet wetende dat ik hiervoor een hoop moet regelen als vereffenaar. Hier ben ik later achter gekomen en heb hierdoor spijt dat ik de erfenis niet heb verworpen. Ik kan het ook niet meer ongedaan maken en/of alsnog de erfenis verwerpen als ik de notaris aan de telefoon mag geloven. Er is door de notaris helemaal niks verteld over deze consequenties en ik voel me bedrogen. Ik heb het gevoel dat mij informatie wordt achtergehouden om me vervolgens meer geld te laten uitgeven aan notariskosten.

Dit hele traject heeft een aantal maanden geduurd. Ik moet dus nu het vereffenen regelen van mijn moeder voor beneficiaire aanvaarding zonder enige informatie over haar vermogen, inboedel en eventuele schuldeisers. Haar bankrekening is al bijna een jaar geblokkeerd en er staat geen geld meer op. Ik heb geen idee wat er gebeurd is met haar inboedel, terwijl ik een inboedelbeschrijving moet opstellen. Ik weet niet wie de erfgenaam is van mijn moeders partner. En tot slot heb ik ook geen idee of er nog eventuele schuldeisers zijn die iets van mijn moeder moeten hebben. Ik weet niet meer wat ik in mijn situatie moet doen, hoe ik dit proces moet behandelen en bij wie ik moet aankloppen. Ik ben bang dat ik aansprakelijk word gesteld op mijn eigen vermogen als ik dit niet correct afhandel.

Wat een ingewikkeld en pijnlijk proces, ik leef met u mee. Dit type situaties is altijd complex en emotioneel beladen.

Wat belangrijk is om te beseffen is dat zodra u de erfenis beneficiair heeft aanvaard, u niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden van de erfenis. Als er meer schulden dan bezittingen zijn en u heeft beneficiair aanvaard, dan hoeft u de schulden niet uit eigen zak te betalen. Deze worden betaald uit de erfenis zelf.

Als beheerder van de erfenis moet u schuldeisers opsporen en hen uitnodigen hun vorderingen bij u in te dienen. U kunt mogelijke schuldeisers bereiken door een openbare oproep in een landelijk of lokaal dagblad te plaatsen. Daarnaast dienen de bezittingen en schulden van de erfenis in kaart te worden gebracht.

Over het al dan niet kunnen verwerpen van de erfenis als u eenmaal beneficiair heeft aanvaard is heel lastig. Uw notaris kan u hier het beste bij adviseren.

Wat betreft het vruchtgebruik van de partner van uw moeder; vruchtgebruik is het recht om van iets te genieten waarvan een ander de eigendom heeft, zonder dat dit iets in waarde mag verminderen. Bij het overlijden van de vruchtgebruiker vervalt dit recht. Dit betekent in theorie dat u nog aanspraak kan maken op de erfenis van uw moeder.

Echter, aangezien het testament van de partner van uw moeder is gewijzigd, zullen deze zaken waarschijnlijk invloed hebben op uw eventuele erfrecht. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een ervaren erfrechtadvocaat om volledig te begrijpen hoe deze veranderingen van invloed zijn op uw situatie.

Tot slot, gezien de complexiteit van uw situatie, raad ik u aan om juridische hulp te zoeken om zeker te zijn van uw rechten en verantwoordelijkheden. Het kan zijn dat u eerst in gesprek wilt met een anders notaris voor een second opinion. Wanneer een erfenis na beneficiaire aanvaarding complex blijkt, kan een notaris fungeren als de vereffenaar. Hoewel hier kosten aan verbonden zijn, kan een notaris u helpen met het correct afhandelen van het najagen en afhandelen van de erfenis."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag