Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe verder als je in het gelijk bent gesteld als kandidaat voor een sociale huurwoning?

Mijn dochter staat sinds 2017 als woningzoekende ingeschreven bij Woonnet Haaglanden. Op 17 maart jl. kreeg zij een woning aangeboden die ze accepteerde. Dezelfde dag kreeg ze echter bericht dat het niet door kon gaan omdat ze onterecht de status van doorstromer had. Ze was starter omdat ze geen zelfstandige woning achterlaat.
Mijn dochter is hiertegen in beroep gegaan bij de Regionale Klachtencommissie Woonruimteverdeling Haaglanden, omdat zij wel degelijk doorstromer is. Zij draagt voor 50% co-ouderschap voor haar 10-jarige zoon en volgens de voorwaarden zou zij dan doorstromer door echtscheiding zijn geweest.
De klachtencommissie heeft in het voordeel van mijn dochter uitspraak gedaan. Tot zoverre is er niets aan de hand.
Maar nu moet ze volgens Woonnet Haaglanden weer gewoon op haar beurt wachten voor een woning. Ik ben het daar niet mee eens, omdat ze normaliter op dit moment al een passende woning zou hebben gehad. Daarom lijkt het mij dat zij nu als eerste kandidaat voor een woning in aanmerking zou moeten komen.
Hoe zit dat juridisch? Klopt mijn bewering?
Er speelt trouwens nog iets belangrijks. Op 1 juli a.s. vervalt de status doorstromer door echtscheiding definitief en als zij dan nog geen woning heeft, wordt ze weer gewoon starter. Dat kan toch niet? Ze woont nu op één kamertje van 10 m2 en kan haar zoon niet geven waar hij recht op heeft.

Ik ben met u eens dat het niet redelijk is dat uw dochter weer gewoon op haar beurt moet wachten. Er is een woning aan haar neus voorbij gegaan door onrechtmatig handelen van de woningcoöperatie. De woningcooperatie is echter niet bereid daar een oplossing voor te bieden. Ze zullen zich waarschijnlijk verschuillen achter het feit dat ze verplicht zijn alle woningen via Woningnet aan te bieden voor een rechtvaardige woningverdeling. Maar ze zijn bevoegd tot maximaal 5% van de beschikbare woningen deze zelf aan daarvoor in aanmerking komende kandidaten te kunnen aanbieden. Dit is een omstandigheid die daarvoor in aanmerking komt als ze dat zouden willen. Wat resteert is de mogelijkheid naar de rechter te gaan en het aanbod van een woning in rechte te vorderen. Ik denk dat uw dochter daarmee wel een kans maakt, maar zekerheid kan ik u daar niet over geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor uw snelle antwoord. Ik denk dat we hier wel wat mee kunnen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag