Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe verdelen wij de overwaarde als wij uit elkaar gaan?

Mijn vriend en ik wonen samen en hebben op beide namen een woning gekocht. Echter heeft mijn partner geen inleg (overwaarde of eigen vermogen ingelegd). Mijn overwaarde vanuit mijn vorige woning is 110.000 euro. In samenlevingsovereenkomst is opgenomen dat deze overwaarde aan mij toe behoort. De woning wordt nu getaxeerd op 375000 euro en de hypotheek is nu 252000 euro. Als we uit elkaar gaan hoe wordt er dan omgegaan met de overwaarde op de woning en de hypotheek als ik in de woning wil blijven wonen?
Mijn partner heeft ook nooit bijgedragen aan de vaste lasten van de woning en alles staat op mijn naam, behalve dus de hypotheek, maar deze wordt wel al die jaren van mijn bankrekening afgeschreven. De hypotheekverstrekker stuurt ook alle correspondentie aan mij alleen.

Uw partner heeft hoogstwaarschijnlijk geen rechten opgebouwd met betrekking tot verdeling van de waarde van woning want die is van u. Als u dan blijft wonen zal er weinig veranderen. Uw partner heeft mogelijk maximaal zes maanden het recht om te wonen en een andere woning te zoeken. Ik zal uw samenlevingsovereenkomst moeten lezen wat er buiten het verzoek schrappen van zijn naam van de schuld, nog meer moet gebeuren.

Beoordeel dit antwoord:

aanvulling: bij beantwoording ging ik er vanuit dat het huis alleen op uw naam stond, maar door herlezing van uw vraag kan het zijn dat u bedoelt: de hypotheekschuld staat alleen op uw naam en het huis ( eigendom) op beide namen? Of staat zowel de eigendom van het huis als de tegenoverstaande schuld op beider namen? Dat maak het antwoord anders.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag