Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe vakbond houden aan statuten?

Ik stel de vraag namens een groep collega's. Wij hebben een conflict met onze vakbond.
Onlangs is er een stemming geweest rondom een nieuw CAO principe akkoord. Voor de stemming plaatsvond heeft een bestuurslid van onze vakbond een specifieke groep (nieuwe) collega's een naar onze mening sturende Whatsapp gestuurd. Hen werd hierbij (even kort door de bocht) gezegd dat ze konden stemmen voor een salarisverhoging. Deze salarisverhoging betrof m.n. deze specifieke groep. In het principe akkoord stond nog meer, waar overige collega's grote zorgen over hebben, maar die overige informatie stond niet in het Whatsapp bericht. Tevens is de vakbond door diverse leden verzocht of een nadere uitwerking op punten en/of een protocol tekst gestuurd kon worden, vóór de stemming. Reacties hierop bleven uit en er is geen nadere informatie gekomen. De vakbond heeft ook naderhand zelfs toegegeven dat ze zagen dat leden moeite hadden om te stemmen vanwege gebrekkige informatie.
Nu is de stemming geweest en is er 1,01% meer vóór gestemd dan tegen. Het ging om circa 48% versus 49%. De vakbond besluit gewoon over te gaan tot het sluiten van het akkoord met de werkgever, zonder overleg (sectievergadering) zoals volgens de statuten had moeten gebeuren. Er is nl ook gestemd bij een andere vakbond en daar was de uitslag 44% vóór en 55% tegen. Wij hadden dit als leden natuurlijk meegenomen in de overwegingen om de uitslag goed te keuren en de CAO al dan niet te accorderen. In de ogen van velen gaan hier wat zaken mis. Er is een motie van afkeuring aangeboden aan de betreffende vakbond, met bijna 300 ondertekenaars. Onlangs zijn we met 3 collega's in gesprek gegaan met het Algemeen Bestuur, dat wij met velen graag zien dat onze stemming nietig wordt verklaard (en deze CAO niet getekend wordt). Hierbij hebben we de achterwege gebleven vergadering ná stemming nog niet besproken. Wel de betreffende sturende whatsapp, de algehele stemuitslag, en het ontbreken van de protocol tekst voor ons. Dit heeft niets opgeleverd. De vakbond beweert dat de CAO na een positieve stemming mondeling beklonken is. Er schijnt nog niet getekend te zijn. 9 september is er weer overleg tussen de werkgever en beide bonden en zal de CAO hoogstwaarschijnlijk getekend worden.
Vóór deze datum willen wij onze vakbond er graag op wijzen dat ze de statuten niet hebben opgevolgd, maar wij kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken en zouden er graag eens met een deskundige naar kijken.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag