Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe te handelen met zaken opzeggen na overlijden familielid zonder te willen erven

Onlangs is mijn schoonzus vermoord, ze stond onder bewindvoering met schulden. We hebben als familie haar begrafenis geregeld. Maar nu moet de huur en dat soort zaken opgezegd worden. Meterstanden moeten opgenomen en huis moet leeg. Ze heeft 1 meerderjarig en 2 minderjarige kinderen die bij pleegouders allang wonen. Oudste zelfstandig. Wat kunnen we doen zonder voor de verrassing te komen van erven? Schoonzus had op dit moment geen partner officieel. We willen best zaken opzeggen e.d. maar liever niet in huis komen. Hoop dat de vraag niet te ingewikkeld is. Alvast heel erg bedankt voor de moeite

Er wordt onderscheid gemaakt tussen daden van beheer en beschikking. Het opzeggen van een huurwoning is een daad van beheer. Door het overlijden van de persoon koppelt de wet het einde van het huurcontract. Het leeghalen van een woning is ook mogelijk als de spullen worden opgeslagen en niet verdeeld. Er mogen geen zaken worden weg genomen, ook geen persoonlijke spullen. Erfgenamen die onder die omstandigheden willen verwerpen kunnen dat dan nog steeds doen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heel erg bedankt voor uw snelle reactie. Als ik het goed begrijp kunnen we dus huur opzeggen en water en electriciteit e.d. Ik hoop dat ik nog wat dingen mag vragen. Het is ingewikkeld omdat we helemaal geen contact met schoonzus hadden. Vandaar dat we alleen willen doen wat noodzakelijk is. Zijn we verplicht als familie om het huis leeg te halen of wat gebeurd er dan? En wat moet ik doen met openstaande rekeningen? Bewindvoering is natuurlijk direct gestopt, ze helpen nog wel met sommige dingen maar dat houd ook een keer op denk ik.
Alvast heel erg bedankt voor uw eerdere reactie


Nee u bent dat niet verplicht. Met rekeningen die open staan en bankrekening kunt u aangeven aan de bank dat mevrouw is overleden en dat allen de erfenis verwerpt. Dit is ook een beheersdaad net als het aangeven van het feit aan de verhuurder, u moet dus niet de huur opzeggen want dan aanvaardt u de erfenis, de wet regelt het einde van de huur.

Het is dan de verhuurder die de woning zal uithalen en leeg opleveren. De spullen worden opgeslagen tot een zekere tijd, er is een bedrijf dat dit regelt (rijksvastgoedbedrijf) .

Over het verwerpen van de erfenis moeten alle erfgenamen, ook die de plaats innemen zoals kinderen en ouders en tante ook verwerpen. Een alternatief is beneficiaire aanvaarding van de erfenis. Dan aanvaarden de erfgenamen de erfenis onder het voorrecht van een positieve boedel ( dus de baten overtreffen de schulden) en mag u wel alle beheer en daden van beschikking uitvoeren. De afwikkeling ervan gaat via de rechtbank.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag