Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe regel ik erfenis?

Moeder kon haar huurhuis kopen maar kon het niet alleen met haar inkomen, dus heb ik het huis met mijn salaris samen gekocht. Ik ben al jaren getrouwd en woon ergens anders met mijn gezin in een koophuis destijds van mijn man. Mijn broer en zus wonen in het huis. Mijn moeder is 15 augustus overleden. Ze wilde graag tot haar dood blijven. Nu weet ik niet meer wat ik moet doen? Hypotheek zit op mijn moeder en mij, ook eigendom op haar en mij voor 50/50 (notarisakte) van de hoofdsom is er niets betaald altijd maar rente. Er zit nu denk ik een overwaarde van 90.000 ongeveer op. Hoe is de erfenis dan verdeeld? Helft van mij en de rest 9 kinderen, inclusief ik? Ik wil het verkopen maar ik vind het zielig voor mijn broer en zus, volwassenen, die hebben geen huis.
Als ik het wil verkopen waar moet ik rekening mee houden, wat zijn de consequenties qua erfrecht, erfbelasting e.d. voor mij en de 8 kinderen en als mijn broer en zus daar blijven wonen wat zijn dan de consequenties voor mij en de 8 kinderen en hoe zit het dan met de erfrechtbelasting?
Sommige kinderen hebben een uitkering en ik heb een kleine WIA uitkering. Hoe zit dat met erfrecht en erfbelasting? Ik ben ontzettend moe en slapeloos omdat ik niet weet wat ik moet doen. Ik dacht als ik via beide kanten, dus verkoop of niet verkoop, weet wat er precies gaat gebeuren en wat er allemaal er bij komt kijken, dan kan ik een beslissing maken en dit voorleggen aan de rest van de kinderen (volwassenen). Niemand doet moeilijk in de familie. Ze wachten op mij wat ik ga beslissen en gaan hier allen mee akkoord. Aan de ene kant wil ik graag van het huis af dat op mijn naam staat en aan de andere kant zitten mijn broer en zus erin. Ik weet ook niet hoe het moet qua huis voor hun. Kan ik ze dan uit huis plaatsen? Krijgen ze dan voorrang op een huis? Moet ik ze dan een brief sturen? Of moet er eerst een huurcontract zijn? Ik vind het erg moeilijk, want ik wil wel dat ze een huis hebben eerst.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag