Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Hoe moet ik handelen bij nemen van ontslag tijdens ziekte?

Momenteel zit ik helaas in de ziektewet ivm werkgerelateerde problemen. Ik ben aan het solliciteren. Wat als ik nu een nieuwe baan vind? Ik heb een opzegtermijn van 1 maand. Stel ik zeg half juli mijn baan op. Kan ik mijn werkgever dan houden aan de opzegtermijn (tw tot 1 september)? Kan hij mij verplichten om te gaan werken, ondanks m’n ziektewet? Kan hij mijn reeds toegezegde vakantiedagen in augustus terugdraaien?

Indien u ziek bent en daardoor arbeidsongeschikt kunt u niet werken. Dat is anders als de bedrijfsarts zou bepalen dat u niet arbeidsongeschikt bent. De werkgever kan u dan ook niet dwingen om toch te gaan werken tijdens ziekte.
Indien u uw arbeidsovereenkomst zou opzeggen, moet u de overeengekomen opzegtermijn en de dag waartegen u kunt opzeggen, in acht nemen. Anders kunt u schadeplichtig worden.
Toegekende vakantiedagen kunnen niet worden teruggedraaid omdat u bijvoorbeeld opzegt. Dat zou geen geldige reden voor de werkgever zijn.
Indien u ten tijde van indiensttreding bij de nieuwe werkgever nog steeds ziek zou zijn, en u zou dit niet melden bij de nieuwe werkgever, terwijl u later bijvoorbeeld weer zou uitvallen om dezelfde reden, zou u mogelijk kunnen handelen in strijd met het goed werkgeverschap. Of dat zo is is afhankelijk van de aard van de ziekte en de functie. U hoeft aan een werkgever echter nooit te melden wat u precies hebt, wel aan de eventuele bedrijfsarts.

Beoordeel dit antwoord:

U loopt wel een bepaald risico als u opzegt tijdens ziekte. Namelijk als de nieuwe baan onverhoopt niet zou doorgaan of iets dergelijks. U zult dan mogelijk niet kunnen terugvallen op een uitkering.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag