Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoe maak ik toezegging ongedaan?

Een half jaar geleden kocht ik een oud eiken vloer om in mijn werkkamer te leggen en die ligt nog steeds in de gang. Op 12 mei jl. zie ik op Marktplaats (MP) een oud grenen vloer van 50m2 (die op 12 mei op MP is geplaatst) en rijd bij de verkopende partij langs. Hij zegt dat er veel belangstelling is. Hij vraagt 850, ik bied 650. Handjeklap deal gesloten. Hij slaat de vloer in zijn schuur op. Ik bevestig thuis de deal op Marktplaats schriftelijk op 12 mei want ik ga een week op vakantie. De verkoper zegt dat ie over drie weken gaat verbouwen en wil dat ik hem voor die tijd ophaal. Op 22 mei vraagt hij wanneer ik de vloer ophaal. Zaterdag 28 mei wordt de dag. Ik begin gelijk op 22 mei mijn eerder aangeschafte eiken vloer op te ruimen en zie dat ie eigenlijk veel mooier is. Ik besluit daarom toch mijn eigen eiken vloer te leggen en wil van de koop op MP af.
Ik bel op 22 mei 's middags de verkoper terug en stel voor om zijn vloer op MP van de status 'gereserveerd' af te halen en hem opnieuw aan te bieden op MP. Als hij hem niet verkoopt voor zaterdag 28 mei of een lager bod krijgt, zal ik zijn vloer alsnog ophalen op 28 mei voor 650 en zet ik die op MP. Hij gaat akkoord.
Op 23 en 24 mei volgen er geen biedingen op de vloer. Op 25 mei app ik de verkoper dat het beter is om de vloer opnieuw op MP te plaatsen, zodat alle eerdere belangstellenden en nieuwe kijkers de vloer weer zien. Hij vindt dat een goed idee. Op 26 mei staat de vloer echter nog steeds op de plaatsingsdatum van 12 mei en hij heeft hem niet ververst op MP. Dat meld ik hem die dag en ik geef tevens aan dat ik de deal ontbind, omdat vrienden mij zeggen dat je twee weken wettelijke bedenkingstijd hebt en binnen die periode mag afzien van een overeenkomst (zoals bij bijv. een energiecontract e.d.).
De verkopende partij appt mij zondag 29 mei op intimiderende wijze dat hij mijn gangen nagegaan is, het er niet bij laat zitten. Hij heeft ooit rechten gestudeerd en schrijft letterlijk: ''Er is jurisprudentie waarin is vastgesteld dat koop via MP als particulier je geen bedenktijd hebt en de verkoper dit ook niet hoeft te vertellen". Hij komt nu met een eis. "Of naar de Rijdende Rechter of in den minne schikken". Hij zegt de vloer te hebben gekocht met 300 euro onder mijn prijs en eist van mij 150 euro.

[Of de verkoper de vloer voor slechts 350 heeft verkocht, weet ik niet. Ik betwijfel het. Hij beweert de advertentie op MP wel opnieuw te hebben geplaatst en zegt daarvan een screenshot te hebben gemaakt.]

Mijn vraag: mag ik binnen twee weken van een mondelinge (en ook schriftelijke bevestigde) overeenkomst afzien, zonder in den minne te hoeven schikken?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag