Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoe leggen we gezamenlijke koop vast?

Ik en mijn vriendin, niet wonende op hetzelfde adres, hebben samen een camper gekocht. Hoe, wat en waar leggen we vast wat met de camper gebeurt als een van ons komt te overlijden bijvoorbeeld? Waar moeten we dan aan denken?

Aangezien u en uw vriendin de camper samen hebben gekocht en geen geregistreerd partnerschap of huwelijk hebben, kunt u overwegen om een mede-eigenaarscontract op te stellen. In dit contract wordt alles vastgelegd over wat er met de camper gebeurt als één van u komt te overlijden, maar bijvoorbeeld ook over het gebruik, onderhoud, kosten en mogelijke verkoop van de camper.

Hieronder zijn enkele bespreekpunten:

1. Eigendomsverdeling: In het contract wordt vastgelegd wie welk percentage van de camper bezit. Dit is belangrijk bij de verdeling van kosten en opbrengsten zoals onderhoudskosten of eventuele verkoopopbrengsten.

2. Gebruik van de camper: Overleg hoe jullie de camper willen gebruiken. Wie mag de camper wanneer gebruiken? Hoe zijn de kosten verdeeld? Hoe wordt het onderhoud geregeld?

3. Kosten: Een camper gaat gepaard met veel kosten, zoals brandstof, onderhoud, verzekering en belasting. Het is belangrijk dat u in dit contract vastlegt hoe deze kosten worden verdeeld.

4. Overlijden: U kunt ook vastleggen wat er moet gebeuren als één van u overlijdt. Er moet bijvoorbeeld worden geregeld wie het recht krijgt om de camper te kopen van de erven van de overledene.

5. Geschillen: Als er geschillen ontstaan, kan worden overeengekomen dit op te lossen via mediation in plaats van een rechtszaak.

Het mede-eigenaarscontract wordt vaak opgesteld door een notaris, maar u kunt dit ook zelf doen. Het is echter aan te raden een jurist of notaris te raadplegen om ervoor te zorgen dat alles correct en naar wens wordt vastgelegd. Het verdient altijd de voorkeur om dergelijke afspraken schriftelijk vast te leggen om latere geschillen te voorkomen. Het opstellen van een testament is ook een manier om dingen te regelen na het overlijden, maar dit is ingrijpender dan een mede-eigenaarscontract omdat een testament betrekking heeft op het gehele vermogen en niet alleen op de camper.

Let op, dit is een richtlijn. Elk geval is uniek en de uiteindelijke oplossing hangt af van uw specifieke situatie. Het is dus aan te raden om gedetailleerd advies in te winnen bij een jurist of notaris.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag