Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Zakelijk


Hoe kunnen wij de bouw van een trafohuisje verhinderen?

We hebben een kavel gekocht en beginnen deze week met de bouw. 2 weken geleden zagen we opeens een uitgraving 5 meter van ons perceel van 2 bij 2 meter. Navraag bij de Gemeente leerde ons dat daar een trafohuisje wordt geplaatst. Dit trafohuisje gaat ons uitzicht belemmeren. In de directe omgeving zijn er vele alternatieven. De gemeente is niet bereid het te verplaatsen. Er zijn op dit moment alleen nog maar 3 buizen zichtbaar in de bouwput en dus zijn de kosten minimaal o.i. Om het te verplaatsen. Wat kunnen we doen om het verplaatst te krijgen?

Er zijn twee mogelijkheden. U kunt een vordering indienen tegen de verkoper van het kavel en eventueel de koopovereenkomst ontbinden vanwege onvoorziene omstandigheden (met een vordering tot schadevergoeding) danwel dat u heeft gedwaald over bepaalde omstandigheden van het gekochte.
Anderzijds kunt u procederen tegen de gemeente; een bouwstop van het trafohuisje vorderen en vorderen dat zij het trafohuisje elders gaan realiseren. Of het trafohuisje daadwerkelijk elders geplaatst kan worden hangt van veel factoren af.

Beoordeel dit antwoord:

Bezwaar kunt u uitsluitend maken als er door de gemeente een besluit is genomen (met betrekking het trafohuisje); als aan de aanleg van het trafohuisje geen besluit ten grondslag ligt (en het uitsluitend feitelijk handelen van de gemeente betreft) dan kunt u geen bezwaar maken, maar dan kunt u de gemeente civielrechtelijk aanspreken op grond van onrechtmatig (overheids-) handelen.
Als er wel een besluit aan ten grondslag ligt, dient u eerst bezwaar daartegen te maken (tijdig!) en kunt u pas na de beslissing op bezwaar naar de (bestuurs-)rechter.

Beoordeel dit antwoord:

Het trafohuisje is "een bouwwerk ten behoeve van een nutsvoorziening". Indien dit bouwwerk niet hoger is dan 3 meter en de oppervlakte niet meer is dan 15 m2 kan dit volledig vergunningvrij geplaatst worden (art. 2, lid 18, onder a Bijlage II Besluit omgevingsrecht). Dit betekent dat voor het bouwen noch voor het (eventueel) handelen in strijd met het bestemmingsplan een vergunning vereist is. Dit betekent ook dat u geen ingang heeft om eventueel planschade te claimen. Er is zijdens de bouwer geen sprake van onrechtmatig handelen. Het is hooguit de verkoper van het pand die mogelijkerwijs informatie heeft achtergehouden. De bouwer zal vast duidelijkheid kunnen geven over eventuele publicaties over de voorgenomen bouw.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag