Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Hoe kun je het beste handelen na het ontvangen van een strafbeschikking?

Dit weekend heb ik een strafbeschikking ontvangen namens de officier van justitie met daarin een geldboete naar aanleiding van een aanrijding die ik had veroorzaakt in 2020 (strafbaar feit: RVV 1992, art 62). Graag overleg ik met u of ik er verstandig aan doe om deze geldboete te betalen. Ik neig ernaar om dit wel te doen, maar wil mij eerst laten informeren door een advocaat.

Allereerst beschrijf ik wat de aanleiding is geweest voor deze strafbeschikking. In september 2020 had ik bij een fietspad voorrang moeten verlenen aan een fietser die van rechts kwam (bord B6, haaientanden); Echter had ik tijdens het links-rechts-links-kijken de fietser niet gezien en reed vanuit stilstaande positie met 10-15km over het fietspad. Dit veroorzaakte een aanrijding met letsel, waarbij ik de hulpdiensten heb ingeschakeld. De fietser was bij bewustzijn en aanspreekbaar, maar had wel last van haar been en een bult op haar voorhoofd.

Na afloop van het ongeval werd ik op straat door de politie officieel aangehouden als verdachte en op het bureau verhoord (zonder advocaat). Ik heb nooit in de gaten gehad dat dit politieverhoor betekende dat er sindsdien een strafzaak tegen mij liep; Dit is mij niet verteld door de agenten en stond ook niet in de meegegeven brochure (2 pagina's, incompleet?). Het slachtoffer en ik hebben dit ongeval samen zonder conflicten, met goede gesprekken afgesloten en overgedragen aan onze verzekeringsmaatschappijen. Sindsdien had ik dit ongeval een plek gegeven.

De afwikkeling van de strafzaak is dat ik nu een geldboete van €509 opgelegd heb gekregen van de officier van justitie. Hier ben ik behoorlijk van geschrokken en het liefst zou ik er alles aan doen om die aantekening te voorkomen. Ik realiseer mij maar al te goed dat een betaling resulteert in mijn eerste aantekening in mijn justitiële documentatie (strafblad) en tegelijkertijd een schuldbekentenis. Achteraf gezien had ik destijds toch beter een jurist kunnen inschakelen, al is het alleen maar om dit soort procedures te leren kennen.

Het feit blijft echter dat ik mijns inziens ook werkelijk schuldig en aansprakelijk was. Mijn verklaring op het politiebureau is om die reden dan ook geweest dat ik voorrang had moeten verlenen. Ik heb het weliswaar niet opzettelijk gedaan (en ze reed op een elektrische fiets met (volgens mij) een hoge snelheid), maar het had niet mogen gebeuren en daarmee was ik schuldig/veroorzaker van dit verkeersongeval. Bij een verzet tegen de strafbeschikking vraag ik mij af wat ik anders zou kunnen verklaren tegenover een rechter. Het scenario dat ik voor een rechter moet komen ervaar ik tevens als zeer beangstigend. Ik ben nog nooit in aanraking geweest met justitie. Ook loop ik, als ik de strafbeschikking goed heb begrepen, het risico dat de officier van justitie uiteindelijk tot een ander (nadeliger) besluit overgaat.

Alhoewel ik het dus terecht vind dat de aanrijding een consequentie krijgt en ik geneigd ben om niet tot verzet over te gaan, wacht ik dit keer liever eerst de raad van een jurist af. Alvast bedankt voor uw feedback betreffende dit onderwerp.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag