Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoe krijg ik mijn hond terug?

In 2021 belandde ik tijdens mijn scheiding in een noodsituatie door huiselijk geweld. Ik moest negen maanden in een opvanghuis verblijven. Mijn hond moest ik toen met spoed elders onderbrengen. Toen ik eindelijk een eigen huis kreeg, wilde ik mijn hond terug. Maar de opvanggevers beweerden dat ze zou bijten en dat het niet verstandig was. Ook negeerden ze een halfjaar lang mijn berichten en gaven ze geen updates over de hond. Nu wil ik mijn hond echt terug. Ik heb voorgesteld de kosten voor voer te vergoeden en, als het niet werkt, te praten over adoptie. Helaas ontvang ik nu alleen boze reacties. Ik heb het paspoort van de hond en ze staat geregistreerd op mijn naam. Hoe kan ik mijn hond terugkrijgen?

Het is een moeilijke situatie waarin je je bevindt. De basis is dat dieren in Nederland worden gezien als zaken volgens de wet (artikel 3:2a BW). Dit betekent dat jij als de eigenaar (waarvan je aangaf het paspoort en de registratie te bezitten) recht hebt op de hond.

Nu wordt het lastig als de hond niet vrijwillig teruggegeven wordt. In dat geval zou je een gerechtelijke procedure moeten starten naar de afgifte van jouw eigendom. Je kan dan de rechter vragen de ander te bevelen de hond aan jou terug te geven.

Het is belangrijk dat je bewijzen hebt van je eigendom. Je gaf al aan dat je het paspoort en de chipregistratie hebt, dat is goed. Andere bewijzen kunnen bijvoorbeeld de aanschafnota zijn, foto's van de hond in je huis, getuigenissen van vrienden of familie dat de hond van jou was, etc.

Daarnaast kun je als bewijs voor de rechter ook alle communicatie tussen jou en de opvanggevers vastleggen. Dit zijn de boze berichten die je nu krijgt, maar ook de pogingen van jou om de hond terug te krijgen.

Het is niet aan te raden om dit zelf te doen. Schakel de hulp van een advocaat in die ervaring heeft met dit soort zaken. Deze kan je verder helpen met het opstellen van de dagvaarding en je bijstaan tijdens de procedure.

Mocht een gang naar de rechter succesvol zijn, maar de opvanggevers leveren de hond nog steeds niet in, dan kun je de deurwaarder inschakelen om de hond op te halen. De kosten hiervan kunnen mogelijk ook op de opvanggevers verhaald worden.

Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt. Ondanks dat ik stel dat je mogelijk een sterke zaak hebt, is het wel belangrijk dat je dit laat toetsen door bijvoorbeeld een advocaat. Succes in ieder geval, en ik hoop dat je je hond snel weer bij je hebt.
-----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag