Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe krijg ik inzicht in bankrekening demente vader?

Mijn vader is dement, hij woont sinds april 2021 in een verzorgingshuis.
Sinds het overlijden van mijn moeder (mei 2019) beheert mijn schoonzus de financiën en waarschijnlijk is zij hiervoor gemachtigd.
Ze gaf vrijwel direct na het overlijden van mijn moeder aan, dat ze mijn moeder de dag ervoor nog een handtekening had laten zetten, zodat zij (mijn schoonzus) toekomstige betalingen kon doen.
Afgelopen week heeft ze mij een bericht gestuurd met de volgende tekst:
Vanochtend bij pa geweest. Hij was heel helder. heb met hem (nogmaals) besproken om een schenking te doen i.v.m. veiligstellen van geld.
Daar zijn rekening wordt geblokkeerd bij overlijden. Hij was het hier helemaal mee eens en benadrukte nog dat hij het goed heeft en dat hij het fijn vindt waar hij nu woont. De tuinmannen moeten alleen wel doorwerken.
Dus, ik heb net een overboeking gedaan. @Richard en @Michel jullie hebben eenmalige schenking van pa ontvangen voor 2022.
Jennifer en Binkie (Maik, maar dat weet hij niet meer) hebben ook een kleinigheidje gehad.
Mijn eerste vraag aan u is of het mag wat zij heeft gedaan. Kan iemand die dement is in een ” helder moment” een schenking doen?
Op mijn rekening blijkt € 2.000,- te zijn gestort. Wat mijn broer en zijn kinderen gestort hebben gekregen is mij niet bekend.
Mijn ouders hebben hun hele leven nog nooit een schenking gedaan (zelfs geen zakgeld).
Mijn vader heeft zelfs nog nooit in zijn leven een pinpas gebruikt, mijn moeder betaalde en regelde altijd alles.
De relatie met mijn broer en schoonzus is al vele jaren niet goed. In April 2021 (bij de oplevering van mijn vaders huurwoning) hebben ze verteld dat ze € 2.500,- euro naar mijn broers rekening en € 2.500,- naar elk van hun twee kinderen hadden gestort en € 2.500,- euro naar mijn rekening. Ze vertelden daarbij dat dit geld van mijn vader blijft, maar dat dit vast gereserveerd wordt voor de kosten van de begrafenis van mijn vader.
Ik zou graag inzicht willen hebben in de financiën van mijn vader, ik wil weten wat er de afgelopen 3 jaar met de rekening is gebeurd.
Heeft u een advies hoe ik dit het beste aan kan pakken. Is er een manier om zelf inzage te krijgen in zijn bankrekening?

Met vriendelijke groet,

Richard Kip


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag