Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe krijg ik de sleutels van mijn huurhuis terug?

De nabestaanden van de laatste huurder van mijn huis hebben verschillende vernielingen aangericht in het pand, hebben het smerig achtergelaten en weigeren de sleutels terug te geven.
Er is aangifte gedaan bij de politie ( dat wordt niet in behandeling genomen ivm te weinig personeel) ), men is aansprakelijk en in gebreke gesteld ( de nabestaanden reageren nergens op ). Het gaat mij nu vooral om het terugkrijgen van de sleutels.

Ik begrijp dat dit een ingewikkelde situatie is. Als verhuurder heb je rechten die je kunt uitoefenen. Naast het feit dat dit een civielrechtelijk probleem is - waarbij de huurder aansprakelijk is voor de kosten van vervanging en reparatie - is er ook het probleem van onrechtmatige bezetting, wat strafbaar is volgens het Nederlandse strafrecht.

Je zou de volgende stappen kunnen nemen:

1. Een aangetekende brief sturen naar de nabestaanden waarin je vermeldt dat ze de woning onrechtmatig bezetten en dat ze de sleutels binnen een bepaalde termijn moeten teruggeven, bijvoorbeeld een week. Je zou bij de brief bewijs kunnen voegen van de staat van de woning, de berichtgeving van de politie en jouw eerdere inspanningen om contact te leggen.

2. Als ze niet binnen de opgegeven termijn reageren, kun je een gerechtelijk bevel aanvragen bij de rechtbank. Dit is een verzoek tot teruggave van de woning. Als de rechtbank dit bevel geeft, zullen de nabestaanden gedwongen worden de sleutels terug te geven of anders zullen ze uit het pand gezet worden.

In dergelijke situaties kan juridische bijstand aan te raden zijn, omdat het verzoek om een gerechtelijk bevel verweer kan opwekken. Een jurist of advocaat kan je hierbij helpen.

Je kunt ook overwegen om de sloten te vervangen als de woning op dit moment niet bewoond is, hoewel dit kosten met zich meebrengt. Dit helpt je de controle over je woning te herstellen.

En als de schade en de kosten van schoonmaken aanzienlijk zijn, kun je overwegen de nabestaanden voor de rechter te dagen om deze kosten terug te vorderen. Hiervoor heb je waarschijnlijk de hulp van een advocaat nodig.

Bovenstaande stappen zijn slechts suggesties op basis van de algemene Nederlandse wet- en regelgeving. Het is altijd het beste om een juridisch expert te raadplegen die je kan helpen bij je specifieke situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag