Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe krijg ik borg van huurbaas terug?

Mijn huurbaas wil circa 400 euro van mijn borg niet teruggeven. Ik heb hem 14 dagen geleden een aangetekende brief gestuurd, maar ik heb hier geen reactie op gekregen. Aangezien het een simpele zaak is, vroeg ik mij af of ik zelf (dus zonder hulp van een jurist of advocaat) een dagvaardingsprocedure bij de kantonrechter kan neerleggen. Het probleem hierbij is dat ik nu in het buitenland studeer en dus niet gemakkelijk hulp kan vragen. De situatie uitgelegd: ik heb tot 1 juli 2022 een studio gehuurd. Mijn huurbaas was zelf niet bij de afhandeling aanwezig, maar vroeg mij de sleutels in het appartement achter te laten. Na mijn vertrek heb ik hem per e-mail laten weten dat ik de studio naar behoren had achtergelaten. Ik heb hem hierbij ook gevraagd of hij mij kon contacteren wanneer er toch iets niet in orde zou zijn. Hij gaf hier geen antwoord op, maar vertelde mij dat hij een deel van de borg zou bewaren om te verrekenen met de gaskosten die hij in oktober zou krijgen. Ik heb hem begin november gevraagd mij de rekening van de gaskosten toe te sturen en het restant van mijn borg terug te betalen. Hierop stuurde hij mij foto's van "schade" aan het appartement, waarop ook te zien is dat de volgende huurder al is ingetrokken. Ik heb hierop gereageerd dat ik deze schade niet heb veroorzaakt, en dat ik graag de rest van mijn borg terug wil. Vervolgens kreeg ik slechtst een klein deel van mijn borg terug. Toen ik hem hier over belde, zei hij dat hij in januari 2022 de huur verhoogd had en dat hij deze nu alsnog wil incasseren via de borg. Hij had in september 2021 inderdaad een verhoging aangekondigd, maar ik ben hier op advies van de huurbond niet mee akkoord gegaan vanwege een wettelijke huurbevriezing van 1 januari 2022 t/m 1 juli 2022, waar hij toentertijd mee akkoord ging. Ik heb hem eerst een aangetekende brief gestuurd, maar hier heeft hij niet op gereageerd. Aangezien ik geen andere oplossing zie, wil ik via de kantonrechter van hem eisen dat hij mij de factuur van de gaskosten toestuurt en het restant van mijn borg (naar verwachting circa 400 euro) teruggeeft.

Goedemorgen,

In principe kunt u zelf een procedure starten bij de rechtbank. Doorgaans is het aan te raden daar wel juridische hulp bij in te schakelen. In uw geval zit u zelfs in het buitenland. Indien u bijvoorbeeld te laat reageert, zou het nadelig voor u kunnen uitpakken in het proces.
Wat uw vraag betreft: de verhuurder kan niet zomaar de borg inhouden. Verrekenen met de huur wordt doorgaans ook in de huurovereenkomst uitgesloten. Om een deugdelijk antwoord te kunnen geven op de vraag, is het belangrijk om alle documenten (overeenkomst, evt. algemene voorwaarden en correspondentie tussen u en de verhuurder) in te zien en te beoordelen. Neem gerust telefonisch (of via Whatsapp) contact op via het nummer 06-49175526.

Mvg,

Silvienne Leito
FerLei Legal

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag