Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe kan ik volledige salaris uitgekeerd krijgen?

Tot februari werkte ik in een restaurant. Mijn contract liep voor 7 maanden en deze werd niet verlengd (dit is schriftelijk op 4 januari gecommuniceerd, mijn contract liep af op 31 januari).
In mijn contract staat het volgende:
"De werknemer treedt in dienst voor een deel tijd dienstverband (gemiddeld 24 uren per week)."
en:
"Werkgever en werknemer komen overeen dat de werknemer een brutoloon van €1338,57 per maand krijgt."

Er begon een lockdown en er was hierom weinig werk, mijn werkgever stuurde me vaak eerder naar huis en er was geen vast rooster meer. Vaak hoorde ik pas de avond van tevoren hoe laat ik de volgende dag moest werken en ik wist nooit hoe lang mijn werkdag zou duren. Ik vroeg of ik hierdoor minuren zou opbouwen en hij gaf aan dat `het wel goed zou komen`. Ik probeerde meermaals een vast rooster aan te kaarten, maar dit werd genegeerd. Ook vroeg ik een gesprek aan met betrekking tot de uren die ik niet aan het werken was, dit is ook afgeslagen. Ik kreeg gewoon betaald en ging er vanuit dat het dus zo was opgelost. Over minuren werd niet meer gesproken.
Eind december gaf mijn werknemer aan mijn contract niet te verlengen, in dit gesprek gaf ik aan begin januari te willen zitten om de uren te bespreken. Helaas kreeg ik op 2 januari corona en kon ik een week niet naar werk komen. Mijn werkgever was razend, hij gaf me de schuld van het virus en schreeuwde over de telefoon tegen me, vloekend, dat ik onvoorzichtig was en impliceerde dat ik me expres ziekmeldde, terwijl ik nog aanbood thuis werk te doen.
Zoals u leest was de sfeer nogal gekelderd. Ik kwam een week later op werk en er werd vrijwel niets tegen me gezegd, alleen maar dingen verwacht. Ik deed wat ik moest doen, bood extra werk aan, heb thuis nog extra werk gedaan en heb netjes mijn contract afgerond. Er werd niets gezegd over uren inhalen of terugbetalen.
Toen ik een week nadat ik normaal mijn salaris zou ontvangen, eens vroeg of er een indicatie was van de datum, kreeg ik de volgende dag mijn salaris, het was aanzienlijk minder en ik moest de boekhouder vragen mij een loonstrookje te sturen, aangezien ik deze al maanden niet kreeg.
Op de loonspecificatie zag ik mijn loon en opgebouwde vakantiegeld minus "10,2 uur teveel opgenomen uren" en minus "46,5 minuren", wat uitkomt op het ingehouden bedrag van 729,78 euro. Dit bedrag en deze uren zijn niet toegelicht of van tevoren besproken.

Ik heb hierop een vriendelijk mailtje gestuurd met begrip voor de lockdown en een zware tijd, ik vroeg hierin naar mijn urenregistratie, deze kreeg ik. In de urenregistratie worden ineens alle min en plusuren opgenomen, terwijl ik geen 0 uren contract heb, word ik wel op deze manier uitbetaald.
Er is wat contact over en weer geweest waarin ik aanbood allebei 50% voor eigen rekening te nemen, dit wordt weggelachen. Ik besluit de boekhouder een e-mail te sturen met de vraag of dit bedrag zomaar ingehouden kan worden, deze reageert met "in principe wel, maar ik ga er wel vanuit dat dit eerst wordt besproken".
Mijn werkgever heeft dit mailtje doorgekregen en heeft mij zojuist een woedende e-mail gestuurd, hierin zeggende dat ik de boekhouder niet had mogen mailen.

Dit is het hele verhaal, mijn vraag is: heb ik nog recht op het geld dat de werkgever heeft ingehouden? En zo ja, wat is hierin de volgende stap?

Bedankt voor uw tijd,

Als u gedurende drie maanden een gemiddeld aantal uren werkt, wordt vermoed dat u een arbeidscontract hebt voor dat gemiddeld aantal uren. Waarschijnlijk hebt u nog een loonvordering. Ook zie ik dat te laat is aangezegd dat het arbeidscontract niet zou worden verlengd. U hebt recht op een vergoeding, maar hierop moet u wel via de rechter binnen twee maanden aanspraak hebben gemaakt. Belt u gerust vrijblijvend als u wilt overleggen. Mogelijk kunt u worden bijgestaan op prodeo- basis.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag