Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe kan ik ouderdomspensioen met ex-partner regelen?

Van het pensioenfonds Detailhandel ontving ik eind december 2021 een bericht met een Uniform Pensioenoverzicht 2021 waarin het deel van het bijzonder partnerpensioen van mijn ex-partner bij overlijden werd vermeld.
Mijn ex-partner en ik hebben helaas verzuimd binnen twee jaar na onze scheiding (1-5-1996) een mededelingsformulier, in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding aan onze pensioenfondsen, in te leveren en zullen dit helaas nu zelf moeten regelen.
Ik heb op 31 januari 2022 een mail naar pensioenfonds Detailhandel verzonden met de vraag of zij het bedrag van het opgebouwde ouderdomspensioen tijdens ons huwelijk aan mij konden doorgeven, zodat ik dit met mijn ex-partner kan regelen. Op 7 februari gebeld en zij zouden mijn mail doorsturen naar de “experts”. Helaas nog geen reactie ontvangen.
Is een pensioenfonds verplicht om mij zo’n opgave te verstrekken?
Ik heb geen contact met mijn ex-partner en betwijfel of hij bereidt is om mee te werken. Hoe zou ik dit hele proces het beste kunnen regelen?
Ik hoor graag van u.

Omdat dit ongeregeld is gaat alle pensioen naar de ex partner die op zijn beurt u uw deel moet gaan uitkeren ( bruto).U zal dit samen moeten regelen, maat het is wel afdwingbaar mocht hij niet meewerken via een juridische brief en daarna procedure bij de rechtbank.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie. Mijn andere vraag luidde; is een pensioenfonds verplicht het bedrag van het opgebouwde ouderdomspensioen van mijn ex-partner tijdens ons huwelijk, aan mij kenbaar te maken?


Ik neig erna nee te zeggen omdat u beiden hebt verzuimd het pensioen inclusief het bijzondere deel te melden binnen twee jaar. U zou wellicht wel via wat juridische interventie desnoods kunnen verzoeken aan uw ex partner dat deel en de waarde van het overige deel te laten uitrekenen door zijn pensioenverdeler zodat u alsnog inzage krijgt. Bij een weigering zal een rechter vervangende toestemming kunnen worden verzocht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mocht het zover komen dat ik een jurist moet inschakelen en het via de rechtbank afgehandeld moet worden, zijn deze kosten dan voor rekening van mijn ex-partner?


Doorgaans niet in dit rechtsgebied, maar het kan wel. Het hangt van zijn opstelling af, zeer onredelijk en tergend. Als u mij straks vraagt te helpen zal ik dat zeker meenemen. Mijn hoop is echter dat de juridische stok achter de deur voldoende zal zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor alle informatie. Ik ga in eerste instantie er zelf mee aan de slag. Mocht dit geen bevredigend resultaat opleveren, dan zal ik mij zeker bij u melden.


Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag