Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hoe kan ik mijn tweede huis legaal zelfs gebruiken?

Wij hebben een eerste huis (hoofdwoonplaats) met een uitstekende hypotheek, die nog 10 jaar loopt en wij zeker niet eerder willen stoppen. Wij zijn in de gelukkige situatie een tweede huis zonder externe financiering erbij te kunnen kopen. Wij hebben ons droomhuis + land gevonden in Oostvoorne, maar krijgen hier met juridische problemen te maken: het lijkt als of wij een huis kunnen kopen, maar niks daarmee zelfs mogen doen! Reden: het heeft de bestemming wonen. Gezien wij daar oud willen worden, maar nu nog moeten werken, willen wij het nu recreatief gebruiken, om later ons eerste huis te verkopen en dan in ons droomhuis te verhuizen. Dit lijkt niet te werken, omdat de gemeente ons niet de bestemmingsplan wil veranderen of een functieaanduiding “recreatie” mee wil op nemen, want eigenlijk willen wij “wonen” natuurlijk ook wel houden. Wij kunnen het kopen, maar moeten het dan officieel verhuren. Ook kunnen wij het kopen en niks doen (toch zelfs genieten nu daar in de weekenden), maar dan krijgen wij weer problemen, omdat wij ons in Oostvoorne niet kunnen inschrijven. Anders verliezen wij onze hypotheek voor het eerste huis. Ook mag via de wet niet de ene van ons in ons eerste huis wonen en de andere in de tweede. En slotte begrijp ik, dat naar 1 jaar “leegstand” ook nog een onderzoek wordt gestart ivm woningschaarste. Niemand wil in dit huis wonen en de huidige eigenaar heeft problemen het te verkopen, omdat er erfpacht op is en ook nog aan de rand op een camping ligt. Het is een heel rare situatie en mijn rechtsgevoel zegt mij, dat hier iets niet kan kloppen. Is het echt zo, dat ik in NL gewoon een tweede woonhuis kan kopen, maar uiteindelijke hiermee zelfs helemaal niks mag doen ?!?

Het probleem waar je tegenaan loopt komt vooral doordat de bestemming van het huis als woonfunctie is beschreven. In veel gemeentes in Nederland is het zo dat een huis met een woonbestemming niet recreatief gebruikt mag worden. Dit is mede om te voorkomen dat er teveel druk komt op de huizenmarkt doordat huizen als vakantieverblijven worden gebruikt in plaats van als permanente woningen.

Er zijn een paar opties die je zou kunnen overwegen:

1. Je zou kunnen proberen het huis te verhuren aan een betrouwbare huurder, bijvoorbeeld iemand die je kent. Dit zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn totdat je zelf in het huis kan gaan wonen. Het kan zijn dat hiervoor ook juridische beperkingen zijn, dus het is aan te raden hierbij juridisch advies in te winnen.

2. Je zou kunnen onderzoeken of het mogelijk is om een persoonsgebonden gedoogbeschikking te krijgen. Hiermee kan de gemeente een uitzondering maken en je toelaten om het huis recreatief te gebruiken. De voorwaarden en procedures hiervoor variëren per gemeente, dus het is verstandig om hier ook juridisch advies over in te winnen.

3. Je zou kunnen overwegen om het bestemmingsplan te wijzigen. Dit is een lang en mogelijk ingewikkeld proces, maar geeft je mogelijk meer zekerheid op de lange termijn. Je zal hiervoor een nieuw bestemmingsplan moeten opstellen, wat vaak gepaard gaat met een milieueffectrapportage. Ook hiervoor is het aan te raden juridisch advies in te winnen.

Dit zijn geen garanties en elk van deze opties kent zijn eigen uitdagingen en risico's. Echter, het belangrijkste is dat je eerst duidelijk krijgt wat precies de beperkingen zijn die door de gemeente en/of het bestemmingsplan worden opgelegd. Schakel daarvoor een jurist of advocaat in om je hierbij te helpen.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag