Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoe kan ik mijn lening van €28.000,- opeisen?

Ongeveer 4 jaar geleden is de situatie gestart. Ik heb iemand uit de brand willen helpen en hiervoor geld uitgeleend. In totaal gaat het over een bedrag van ongeveer 28.000 euro. Ik en mijn vriendin wonen samen in een sociale huurwoning, en werken allebei bij Werkzaak Rivierenland. Wij hebben thuis beide ambulante begeleiding welke ons helpt om dagelijkse zaken goed te regelen. Na een traject van ongeveer 1 jaar begeleiding gaat het nu beter met mij, en wil ik (mogelijk juridische) stappen ondernemen om mijn geld terug te krijgen.
De persoon waarvan ik nog zoveel geld zou moeten krijgen reageert niet meer op mijn pogingen om contact te hebben via telefoon en mail.
Ik voel mij slachtoffer van deze situatie, en heb samen met mijn partner maar een minimum inkomen. Het spaargeld hebben we dan ook hard nodig.

1. Vaststellen of de lening rechtsgeldig is: De eerste stap is om te bepalen of er een geldige overeenkomst is tussen u en de persoon aan wie u geld hebt geleend. Was er een schriftelijke overeenkomst? Zijn er bewijzen van de lening zoals bankoverboekingsbewijzen of berichten waarin de lening wordt bevestigd?

2. Stuur een aanmaning: Als u over bewijs beschikt dat de lening geldig is, is de volgende stap het sturen van een aanmaning. Een aanmaning is een schriftelijke herinnering om de schuld terug te betalen. Het is raadzaam om deze brief aangetekend te versturen, zodat u bewijs heeft dat deze is verzonden en ontvangen.

3. Juridische stappen: Als er geen reactie komt op de aanmaning, kunt u overwegen om juridische stappen te ondernemen. Dit kan variëren van het inschakelen van een deurwaarder tot het starten van een gerechtelijke procedure.

Het bovenstaande zijn over het algemeen de stappen die genomen worden om een lening op te eisen. Afhankelijk van uw specifieke situatie, kan een advocaat of jurist u het beste adviseren over de beste route voor u. Zij kunnen in uw specifieke situatie inschatten wat de kansen zijn dat u uw geld terugkrijgt. Het is wel belangrijk om te realiseren dat hoewel je juridisch in je recht kan staan, dit niet garandeert dat de schuldenaar ook daadwerkelijk kan betalen. Dit is een risico dat hoort bij het uitlenen van geld.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag