Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe kan ik mijn huurder uitzetten?

Ik heb een appartement met daarin een huurder. De huurder zit ongeveer 7 jaar in het appartement. Graag zou ik het huur contract willen opzeggen, omdat ik het appartement wil verkopen. Het geld heb ik zelf nodig. Is er een mogelijkheid om dit huurcontract op te zeggen?

De huurder heeft een huurcontract voor onbepaalde tijd. Opzegging is niet zomaar mogelijk. Alleen als er sprake is van een dringende eigen reden, huurachterstand of overlast. Ik ga er even van uit dat er van de laatste twee redenen geen sprake is.

Allereerst mag u de woning gewoon verkopen als u een huurder in de woning heeft. Koop breekt geen huur. Als u iemand vindt die de aanwezigheid van een huurcontract geen probleem vindt is er dus niets aan de hand.

Ten tweede mag u altijd met de huurder overleggen en kijken of de huurder zelf akkoord kan gaan met een opzegging. Meestal is dit natuurlijk niet zo, maar in sommige gevallen heeft de huurder zelf ook (toekomstige) verhuisplannen. De opzegtermijn bij een contract dat langer dan drie jaar duurt in 6 maanden.

Verkoop van de woning geldt niet als "dringende eigen reden". Als de huurder niet akkoord gaat met opzegging kunt u naar de rechter. U zult dan wel een van de drie redenen moeten bewijzen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag