Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe kan ik mijn huur opzeggen als mijn medehuurder niet wil vertrekken?

Om puur financiƫle redenen woon ik samen met een huisgenoot. Dit is ook bekend voor de verhuurder. In het contract staat dat we de woning alleen samen kunnen opzeggen. Ik heb een nieuwe baan in Groningen, dus ik moet verhuizen. Mijn huisgenoot/medehuurder weigert van haar kant de huur op te zeggen.

Nu wordt ik van mijn kant aan het huurcontract gehouden, terwijl ik 2 maanden van tevoren het contract (in overleg met mijn medehuurder) heb opgezegd.

Dit is een lastige situatie en het is belangrijk om te weten dat de juiste procedure afhankelijk kan zijn van de exacte details van uw situatie en de specifieke voorwaarden van uw contract.

In het algemeen, als je een contract deelt met een medehuurder (jullie zijn samen aansprakelijk voor de verplichtingen uit het huurcontract), dan kun je de huur niet eenzijdig opzeggen. Dit betekent dat je zowel de toestemming van je medehuurder als die van je verhuurder nodig hebt om je naam uit het contract te krijgen.

Er zijn een aantal stappen die je zou kunnen zetten om je situatie te proberen op te lossen:

1. Mediation: Het kan nuttig zijn om een mediator in te huren om te proberen de impasse met je medehuurder te doorbreken. Een mediator kan een veilige omgeving bieden waarin je allebei kan praten over je zorgen en een mogelijke oplossing kan vinden.

2. Vraag de verhuurder om te helpen: Je zou kunnen proberen om hulp te vragen aan de verhuurder. Hij of zij kan mogelijk bemiddelen, of misschien toestemming geven voor een aparte regeling waarbij je persoonlijk kunt vertrekken, maar nog wel financieel verantwoordelijk blijft tot er een andere huurder is gevonden.

3. Rechtelijke interventie: Als het niet lukt om een oplossing te vinden met behulp van mediation of bemiddeling door de verhuurder, dan kun je overwegen om een gerechtelijke procedure te starten om toestemming te krijgen om de huur op te zeggen. Je zou de rechtbank kunnen vragen om een vonnis dat je toestaat om uit het contract te vertrekken, zelfs als je medehuurder weigert.

Belangrijk is wel om je te realiseren dat elke juridische procedure zijn eigen risico's heeft. Zorg daarom dat je goed geadviseerd bent en rekening houdt met eventuele kosten van de procedure. Het kan verstandig zijn om een jurist of advocaat te raadplegen om je opties uitgebreider te bespreken en de beste strategie voor jouw specifieke situatie te bepalen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag