Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe kan ik mijn huis blijven huren?

Hallo,
Ik huur de huis van mijn oom, mijn oom heeft 10 jaar geleden een hersenbloeding gehad en woont nu in een woonvoorziening. In eerste instantie heb ik het huis gehuurd, omdat de huizenmarkt zodanig laag was dat mijn oom behoorlijk verlies zou lijden bij de verkoop van het huis en aangezien huizen destijds niet snel verkocht werden had hij ook nog dubbele lasten. Ik ben erfgename van mijn oom en zie hem als tweede vader, hij heeft dan ook 25 jaar bij ons gewoont in het verleden. Mijn oom wil dat ik zijn huis/hypotheek overneem zodra ik in de mogelijkheid ben. Dit kan over een jaar als ik mijn opleiding heb gehaald, mijn salaris zal dan stijgen en kan ik het huis kopen. Nu heeft de woonvoorziening een bewindvoerder geregeld voor mijn oom, maar zonder overleg met de familie. Mijn oom ziet nu pas in wat voor gevolgen dit heeft oa voor het huis. Nu wil de bewindvoerder het huis verkopen en als ik het niet kan kopen moet ik er volgens de bewindvoerder uit. Mijn oom wilt dit niet en ik natuurlijk ook niet. Volgens de bewindvoerder mocht mijn het huis niet verhuren volgens de hypotheekakte en dit blijkt inderdaad te kloppen. De bank had aangegeven dat ht niet volgens de regels is gegaan, maar mocht mijn oom het huis toch willen verhuren dan moeten er daar afspraken over gemaakt worden. Deze kans krijgen mijn oom en ik niet, want volgens de bewindvoerder is de enige mogelijkheid de verkoop van het huis. De bewindvoerder weet dat we ook een verzoek bij de rechter hebben ingediend om de bewindvoering terug te draaien, maar toch dreigt hij mij ui5 huis te zetten middels juridische stappen. Wat kunnen mijn oom en ik hiermee? Want wij weten het ook even niet meer.
Hoor het graag van jullie en alvast bedankt!

Op basis van het huurrecht, heeft u huurbescherming.
De akte in de hypotheekakte is uitsluitend ten behoeve van de bank zodat de bank bij een eventuele executieverkoop geen huurders in de woning hoeft te accepteren waardoor een lagere verkoopopbrengst gerealiseerd wordt. Maar zelfs een beroep van de bank op het huurbeding kan in voorkomende gevallen worden afgewezen als de verkoop opbrengst van de woning in verhuurde staat toereikend is om de schuld aan de bank te voldoen.
Ik betwijfel of een beroep op dit huurbeding door de bewindvoerder door de rechter zal worden toegewezen.
Ik vermoed dat de bewindvoerder voor het verkopen van de verkopen een rechterlijke toestemming vereist; dit zal met name het geval zijn als de verkoop niet op instemming van de eigenaar kan rekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag