Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe kan ik mijn grond terug vorderen na een grensreconstructie door het kadaster?

tussen onze tuin en dat van de buren staat al jaren een schutting voordat wij (11jr) en de buren(6jr) daar wonen. Nu hebben de buren daar een overkapping tegen aangebouwd en over de schutting heen een metalen zijwand geplaats, dus aan onze kant van de schutting. de buren vinden dat dat kan omdat ze ver van uit gaan dat de schutting op hun grond staat en dat er zelfs aan onze kant nog een strook grond van hun is. nu hebben wij het kadaster laten komen en wat blijkt de erfgrens loopt aan hun kant van de schutting zeker nog 15cm. dus de schutting en die metale wand staan op onze grond. Hoe claimen wij die grond weer terug zodat de schutting verpaats wordt en de metalen wand verwijdert wordt?

Het lijkt erop dat je je in een situatie bevindt waarbij de erfafscheiding niet strookt met de officiƫle kadastrale grens. Eerst en vooral, de kadastrale registratie is bindend en toont waar de grens van je eigendom zich feitelijk bevindt.

In deze situatie zou je de volgende stappen kunnen volgen:

1. Gesprek met de buren: Het is altijd verstandig om te beginnen met een open gesprek met de buren. Maak hen bewust van de resultaten van de kadastrale meting, en dat je wilt dat ze de schutting en de metalen wand verplaatsen.

2. Schriftelijk verzoek: Als een gesprek niet voldoende is, kun je formeel een brief sturen waarin je hen verzoekt om de schutting en wand binnen een bepaalde redelijke termijn te verplaatsen.

3. Juridische stappen: Als je buurman weigert of het verzoek negeert, kun je overwegen om juridische stappen te zetten. Hierbij heb je de hulp van een gespecialiseerde advocaat of jurist nodig.

Het is belangrijk te vermelden dat in sommige gevallen, ondanks de kadastrale meting, de erfafscheiding door verjaring op een andere plek kan liggen. Dit kan van toepassing zijn als je buren kunnen bewijzen dat zij het stuk grond al langer dan 10 (bezit te goeder trouw, bijvoorbeeld een koopcontract voor het stuk grond) of 20 jaar (bezit te kwader trouw wanneer jouw buren wisten dat de grond niet van hen was) onafgebroken in bezit hebben gehad.

In zo'n geval kan het complex worden, en zou ik je zeker aanraden om contact op te nemen met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in eigendoms- en burenrecht. Ze kunnen je adviseren over de beste stappen in jouw specifieke situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag