Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe kan ik mijn advocatenkosten beperken?

Ik ben sinds september 2022 in een rechtszaak beland door mijn ex. We hebben een kind samen, 10 jaar oud.
Wij zijn al twee jaar uit elkaar en toen ik een nieuwe relatie kreeg wou hij ineens gezag en co-ouderschap, terwijl het nooit eerder ter sprake was gekomen. Ik heb een mediator toen ingeschakeld, want ik wou aan tafel een gesprek hierover kunnen hebben en onze communicatie gaat helaas niet zo goed. Hij heeft dit geweigerd en een advocaat ingeschakeld en mij toen een aangetekende brief opgestuurd.
Ik heb sindsdien ook een advocaat. Hij doet het goed hoor, geen probleem. Maar ik vraag me af hoe ik dit financieel ga aankunnen. Ik betaal gemiddeld tussen de 1000 en 2900 euro per maand aan declaraties. Mijn hele salaris gaat er naartoe, en meer. Ik weet dat dit proces nog maanden gaat duren... Maar dan ben ik blut en zit ik met nog meer problemen.
Ik woon samen met mijn partner, hij heeft een WIA en een pensioen, en daar leven wij nu eigenlijk bijna op.
Graag zou ik advies hebben, of dit normaal is, en hoe ik de kosten kan beperken.

Er zijn een aantal manieren waarop u uw advocatenkosten kunt beperken:

1.Probeer het uurtarief van de advocaat te laten matigen. Als u al zoveel heeft uitgeven, is daar meestal wel ruimte voor.

2.Kies een andere advocaat met een lager uurtarief. Dit uurtarief zou niet meer mogen zijn dan €190,-. Desgewenst kunnen wij de zaak overnemen.

3.Probeer met de advocaat een maximum totaalbedrag af te spreken ('price cap').

4.Doelgericht communiceren: Zorg ervoor dat u uw advocaat altijd op de hoogte houdt van de belangrijkste aspecten van uw zaak en dat u duidelijk aangeeft welke resultaten u verwacht. Dit helpt uw advocaat om efficiënter te werken en te voorkomen dat er onnodige kosten ontstaan.

5.Proactief zijn: Probeer zoveel mogelijk informatie over uw zaak te verzamelen voordat u uw advocaat inschakelt. Dit kan bijvoorbeeld door het doen van eigen onderzoek of het verzamelen van bewijsmateriaal. Dit kan ervoor zorgen dat uw advocaat sneller aan de slag kan en dat er minder tijd nodig is om uw zaak voor te bereiden.

6.Alternatieve geschilbeslechting: Overweeg de mogelijkheid van alternatieve geschilbeslechting, zoals mediation of arbitrage. Dit kan vaak een snellere en goedkopere manier zijn om een geschil op te lossen dan een gerechtelijke procedure.

7.Realistische verwachtingen: Houd rekening met het feit dat juridische procedures vaak tijd en geld kosten, ongeacht het resultaat. Houd hier rekening mee en zet uw verwachtingen niet te hoog.

8.Vermijd onnodige vergaderingen: Probeer zoveel mogelijk via e-mail of telefoon te communiceren met uw advocaat in plaats van persoonlijk af te spreken. Dit kan helpen om de kosten te beperken.

9.Vraag om vergoeding proceskosten: Als u in het gelijk gesteld wordt, kan u vragen om vergoedingen van de tegenpartij. Dit kan helpen om de kosten van de procedure te dekken.

10.Maak een begroting: Maak met uw advocaat een begroting van de kosten van uw zaak en houd hier rekening mee. Dit helpt om onaangename verrassingen te voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag