Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe kan ik mijn achternaam wijzigen in die die van moeder?

Aantal jaren geleden kwam er erachter dat mijn 'vader' niet mijn biologische vader is. Hij had mij wel erkend. Korte periode na de scheiding nog gezien, tot een jaar of 6/7. Daarna nooit meer. Nu las ik ergens dat je die erkenning van vaderschap kon laten terugdraaien zodat ik automatisch moeder achternaam zou krijgen. Het was om het maar eufemistisch te zeggen een onaangename man met losse handjes. En blijkbaar ook mijn echte vader niet dus ik zou graag van die achternaam af willen. Kan ik daar iets mee?

Het hangt af van de precieze omstandigheden van het geval.

Erkenning leidt niet automatisch tot het krijgen van de achternaam van de vader (tenzij er door de moeder en vader specifiek voor wordt gekozen). Ook verschilt de situatie afhankelijk van de regels in de tijd dat u geboren werd. De regels bij naamswijziging kunnen vrij strikt zijn en ik kan zonder extra informatie niet een duidelijker antwoord geven.

Onderstaand heb ik een link geplakt naar een brochure van Justis over naamswijziging. Daarin is veel informatie over verschillende gevallen te vinden.

https://www.justis.nl/binaries/Brochure%20naamswijziging%20-%20juli%202020_tcm34-439791.pdf

U kunt desgewenst contact met opnemen om te kijken of ik u verder kan helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben geboren in maart 1967. De moeder en 'vader' zijn beiden overleden. Verder ben ik naar alle waarschijnlijkheid aangegeven met meisjesnaam moeder en is dat veranderd ( dus waarschijnlijk op verzoek) in de naam van de 'vader'. Heb ik ook aanwijzingen voor uit het Amsterdams archief maar dat wordt een nogal warrig verhaal.


Ik heb op uw eerdere email een reactie gegeven. Excuses voor het late antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor je mailtje. Ik heb hier heel veel aan.

M.v.g,
Janet


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag