Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe kan ik het beste omgaan met een plotselinge contractwijziging vanuit mijn baas?

Ik werk al 3,5 jaar in een restaurant, nu heb ik in Oktober een fulltime contract getekend met meer uren en uursloon. De maand hiervoor heb ik ook al de loonsverhoging gekregen zonder contractuele dekking.

In November merkte ik dat ik niet aan mijn uren zou kunnen komen en heb aangegeven dat ik 2 dagen niet echt niet eerder kon werken. En of het dan een minder uren contract kon worden ( nu staan er 164,66 uur). Hier hebben ze verder niks mee gedaan en er was al bekend dat ik per 1 januari zou stoppen met werken i.v.m. verhuizing.

Nu willen ze opeens 2 weken voordat ik stop, mijn contract met terugwerkende kracht veranderen naar oproepkracht vanaf November (ik heb nog niks getekend). Wat naar mijn idee niet zou moeten kunnen aangezien ik er op dit moment niks aan kan doen dat ik mijn uren niet haal i.v.m. de maatregelen die door het kabinet zijn gesteld en er van tevoren bekend was dat ik niet eerder kan werken i.v.m. o.a. studie en reizen naar werk. Hiernaast ben ik toevallig ook in deze twee maanden 2 weken ziek geweest (1week door werkongeluk in November en een week in December doordat een collega ziek op het werk was en niet naar huis gestuurd is en ik hierdoor (waarschijnlijk) ben aangestoken). Als ik dit contract teken betekent dit dat ik maar voor 4,5 uur p.d. wordt betaald en ik de week dat ik ziek was ook niet krijg betaald.

Wat kan ik het beste doen?

Een arbeidscontract kan nooit "zomaar" gewijzigd worden.

Van de meeste dwingende regels over arbeidscontracten mag volgens de wet niet afgeweken worden (doorbetaling bij ziekte bijvoorbeeld). Het met terugwerkende kracht omzetten van een fulltime contract naar een oproepcontract is niet mogelijk. Voor opzegging/wijziging van een vast contract gelden termijnen en moet de werknemer akkoord gaan, of de werkgever langs de rechter. Daarnaast zijn er gewoon wettelijke regels als u het aantal contract uren bijvoorbeeld niet kan maken.

Is uw overeenkomst al officieel opgezegd voor 1 januari aanstaande?

Ik adviseer mensen altijd nooit zomaar iets te tekenen waar u niet achter staat. Helemaal in het geval van arbeidszaken aangezien er veel wettelijke regels zijn.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag