Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe kan ik fiscaal partnerschap voorkomen?

Mijn dochter (1-2-1993, 28 jaar nu) is in augustus 2020 bevallen van een zoontje. Zij betaalt mij sindsdien € 300,- per maand voor de inwoning. Zij en mijn kleinzoon wonen dus nog steeds bij mij in. Omdat mijn dochter werkt, gaat mijn kleinzoon naar de opvang. Mijn dochter krijgt daarvoor kinderopvangtoeslag. Volgens mij worden wij nu, ongewild, aangemerkt als fiscaal partner. Ik ben bang dat zij dan een te hoge toeslag krijgt en moet gaan terugbetalen. Kunnen wij dat voorkomen?

U heeft geen fiscaal partnerschap met uw dochter, omdat u niet voldoet aan de betreffende voorwaarden van de Belastingdienst. Mocht u desondanks toch aangemerkt worden als fiscaal partner, moet u daartegen bezwaar maken een brief sturen naar de Belastingdienst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Op de website vd Belastingdienst staat het volgende: U bent allebei meerderjarig en op uw adres staat ook een minderjarig kind van 1 van u beiden ingeschreven (samengesteld gezin).
Hoe tonen wij dan aan dat we geen samengesteld gezin zijn?


Ik begrijp dat uw dochter van u huurt. Als u bijvoorbeeld middels bankafschriften kunt aantonen dat u inderdaad iedere maand huurinkomsten ontvangt en u heeft ook een schriftelijke huurovereenkomst met uw dochter, dan kunt u aan de Belastingdienst stellen dat er sprake is van "zakelijke huur".

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag